AUTO-tjuning stajling sezona u Srbiji otvorena je 21. aprila u Paraćinu prvom izložbom prepravljenih automobila iz petnaestak auto-klubova iz Srbije, Mađarske, Makedonije, Hrvatske, BiH i Bugarske. Atraktivni četvorotočkaši su preplavili prostor nekadašnje kasarne, brojni posetioci mogli su da saznaju šta je tjuning u svetu automobilizma, a žiri je ocenjivao učesnike u više disciplina, pa je skup završen proglašenjem pobednika i dodelom nagrada.

Pročitajte još: "Fića" ljubav i porodična sreća

- Tjunirani automobili su prepravljena vozila, promenjenih krakteristika, kako po izgledu unutra i spolja, tako i kvalitativno - prerada ili zamena motora, vuče i sve to vlasnika može da košta i do 100.000 evra, ali mi se iz paraćinskog auto-kluba usklađujemo sa svojim mogućnostima. Tjuning je u Srbiji još nepoznanica, ali ima sve više zaljubljenika. U Paraćinu smo imali izložbu i takmičenje u tjuning stajlingu i DB ozvučenju. To je prvi skup na auto - tjuning sceni ove godine u Srbiji, čime smo otvorili sezonu - kaže Bojan Marković, predsednik paraćinskog Auto-kluba "Fast Creu Gentlemans", koji je organizator događaja.

Pročitajte još: Susret oldtajmera u Somboru

Prema njegovim rečima, tjuning stajling događanja biće tokom godine u Zemunu, Inđiji, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Prokuplju", a ima i draft manifestacija. To su trke prepravljenih automobila, sa promenjenim ili dorađenim motorom, zadnjom vučom. Prvi takav događaj sledi u Čačku i to je "Srpski draft šampionat".

Jedan od takmičara, Nikola Momirović, objašnjavajući da je iz Požarevca, navodi da je tamošnji klub osnovan tek pre dve i po godine. On se lično bavi tjuningom desetak godina. U Paraćin je došao vozilom "korsa B".

- Moja "korsa" je sa petora vrata, u principu ovakav fabrički auto ne postoji. Prerađeno je sve na njoj, mada po spoljašnjem izgledu ništa, samo sam je prefarbao u BMV boju. Međutim, motor je promenjen. Bio je dizel, a sad benzinac, i cela unutrašnjost presvučena u kožu. Mnogo para sam uložio, dosad oko 10.000 evra, a ima posla još za 1.000, priča Momirović, koji "korsu" nije kupio novu. U ovim prepravkama, naglašava - nema granice.

Sunčani dan privukao je u kasarnu, van grada, veliki broj posetilaca, a za pešake ulaz je bio besplatan. Oni su sa znatiželjom razgledali neobične automobile, a mnogi su učestvovali i u zabavi i igrama za publiku, poput vučenja konopca i guranja automobila. Na kraju je upriličen i izbor za mis, uz učešće zainteresovanih devojaka.

LASKAVO PRIZNANjE

PARAĆINSKI Auto-klub "Gast Creu Gentlemans" formiran je tek pre dve godine i već je među poznatijim u Srbiji. Prvu izložbu organizovali su na poligonu za buduće vozače pre dve godine, a već 2018. imali su 300 takmičarskih automobila, zbog čega su poneli laskavo priznanje najboljeg skupa te vrste u Srbiji. U nedelju, broj učesnika bio je skoro dupliran.