Sećanje na slavu malog Pariza

A. DELIĆ

utorak, 23. 04. 2019. u 21:41

Сећање на славу малог Париза

Foto A. Delić

U Šapcu otvaranjem izložbe u biblioteci obeležen 22. april - dan grada. Postavka sačinjena od originalnih knjiga i starih razglednica

Stare šabačke knjige i razglednice, koje su obeležile različite epohe života "malog Pariza", ugledale su svetlost dana na današnjoj izložbi u "Biblioteci šabačkoj", upriličenoj povodom 22. aprila koji grad na Savi obeležava kao svoj dan.

- Tu su putopisi iz 19. veka o Šapcu, kao raskošnoj i protivrečnoj varoši, u koju se mogu skloniti i znanci, i neznanci. Zato biblioteka, kao sabiralište umnih reči, odaje počast svom gradu - istakla je direktorka ustanove Jelena Podgorac, dok načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Tatjana Marković naglašava da su izložena originalna dela nastala tokom 19. i 20. veka.

Povodom Dana grada, u Narodnom muzeju je održano predavanje na temu "Predaja gradova 1867", u znak sećanja na 22. april, kada se iz tvrđave na Savi povukao i poslednji turski vojnik.

PROČITAJTE JOŠ - Šabac: Svi pozivaju na ulicu

U šabačkom pozorištu su ovdašnji glumci za sugrađane i njihove goste besplatno odigrali predstavu pod naslovom "Pretposlednja panda ili statika"...

Inače, u istoriji je ostalo zabeleženo da su 22. aprila 1867. ključevi Šapca predati pešadijskom kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću. A pamti se i podatak da je Srbija - diplomatskim putem - istovremeno preuzela upravu nad još šest gradova.

ZASLUŽENE NAGRADE

OVOGODIŠNjI dobitnici "Aprilske nagrade" za ukupni razvoj i promociju grada Šapca su FK Mačva i neuropsihijatar prim. dr Stevan Stanković. Za razvoj demokratskih vrednosti, te poštovanje ljudskih prava i sloboda nagradu je dobio novinar portala "Žig info" Milan Jovanović, dok je za razvoj sela, poljoprivrede i mesnih zajednica priznanje dodeljeno MZ "Zminjak-Skrađani".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije