ZBOG niskih temperatura, koje se mere svakog dana u 7, 14 i 21 sat, rukovodstvo JKP "Toplana" u Loznici je odlučilo da grejna sezona bude produžena tako što će - kako objašnjava direktor Miodrag Dišić - ventili biti otvarani naročito po podne.

PROČITAJTE JOŠ - Toplane ubedljivo najskuplje greju

- Dosad nismo imali tehničko-tehnološke probleme, pa su nam kapaciteti spremni da rade i produženo, uprkos tome što nam je "Srbija gas" blokirao račun zbog dugova iz daleke prošlosti - kaže Dišić, i podseća na to da je prethodna blokada trajala 157 dana, kada im je sa računa "skinuto" 39 miliona dinara...

PROČITAJTE JOŠ - TOPLO MIMO KALENDARA: "Novosadska toplana" nastavila sa grejanjem

Slično razmišljaju i u Čačku, gde direktor JKP za grejanje "Čačak", Danko Ćalović, kaže da će u pripravnosti za produžetak sezone biti sve do 1. maja. U međuvremenu su, saznajemo, kompletno rekonstruisane instalacije za daljinsko grejanje u starom gradskom jezgru, a obavljeno je i priključenje objekata sudova, tužilaštava i MUP.

- Ovo podrazumeva rekonstrukciju i prelazak sa sekundarne na primarnu vrelovodnu mrežu zgrada Gradske uprave, Moravičkog upravnog okruga, Srednje ekonomske škole, Gimnazije i ustanove "Kosta Novaković", te povezivanje ranije priključenih objekata - precizira Ćalović, najavljujući slična rešenja i za Parohijski doma, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, "Sokolanu", novu sportsku halu...

Radijatori će, shodno potrebi, biti topli i u oko 1.300 domova potrošača iz Nove Varoši i Prijepolja jer će JP "Energija Zlatar NV" i JKP "Lim" će isporuku toplotne energije nastaviti sve do stabilizacije vremenskih (ne)prilika.

Iz "Energije" koja gazduje sa svih šest kotlarnica u gradu na padinama Zlatara greje oko 58.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora rukovodilac Zoran Đokić poručuje da energenata ima dovoljno i da će raditi sve dok spoljna temperatura bude niža od 12 stepeni, a vrtić i Dom zdravlja će biti na posebnom, prioritetnom režimu - posebno u jutarnjim satima. Ove dve ustanove, podsetimo, imaju sopstvene kotlarnice i jedine se greju na pelet.

Danko Ćalović Foto V. Ilić

Oko 600 korisnika stambenih jedinica i stotinu poslovnih objekata u Prijepolju se oslanja na JKP "Lim" čiji direktor Enis Memišahović kaže da je produžetak sezone moguć zahvaljujući blagovremeno obezbeđenim zalihama energenata. U međuvremenu, sa lokalnom samoupravom intenzivno rade na projektu za izgradnju dve nove kotlarnice koje će koristiti biomasu. Jedna bi trebalo da bude izgrađena u Gimnaziji i "pokrivaće" stambeno-poslovne objekte u centru grada, dok će ona na Brijegu grejati stambeni blok "Stadion", Dom zdravlja i Bolnicu.