OSAMNAESTOGODIŠNjA Marina Gajčin iz Apatina, učenica četvrtog razreda ovdašnje gimnazije "Nikola Tesla", godinama niže uspehe u šahu. Ona je ženski internacionalni šahovski majstor i član šahovske Ženske reprezentacije Srbije.

- Naučila sam da povlačim figure sa svega četiri godine. Otac Siniša me je naučio da igram, a zatim me sestra Jasmina, koja se takođe bavi šahom, odvela u Šahovski klub u Apatinu gde me je zapazio moj sada već dugogodišnji trener Josip Dekić - kaže Marina.

Zahvalna je ocu što se okrenula šahu i pokazala svoj talenat.

- Volim šah i nije mi teško da pored školskih obaveza redovno vežbam. Rad za šahovskom tablom mi mnogo znači da lakše savladam ostale predmete. Verujem da ću uspeti da se usavršim i jednog dana osvojim titulu velemajstora - ističe ona.

Marina iz dana u dan napreduje krupnim koracima prema samom vrhu ženskog šaha i sasvim je izvesno da će se u narednim godinama njeno ime izgovarati s visokom dozom poštovanja među ljubiteljima drevne igre na 64 polja.

- Poslednje dve godine uspesima doprinosi i moj rad s velemajstorom Aleksandrom Kovačevićem iz Novog Sada. Smatram da su oni najblistaviji rezultati plod mog samostalnog rada i truda, kao i velike posvećenosti mojih trenera, ali i velikih ulaganja i podrške mojih roditelja, brata Alekse i sestre Jasmine.

Pročitajte još - ŠTEFANEK URUČIO NAGRADE NAJBOLjIMA: U Apatinu dodeljena priznanja najuspešnijim sportistima i sportskim kolektivima

OD GIMNAZIJE MOBILNI ZA Marinine brojne uspehe na takmičenjima iz matematike, od regionalnih, pokrajinskih i republičkih, na kojima je postigla zavidne rezultate od škole je nedavno dobila mobilni telefon. Odlučila je da upiše Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu. Na matematičkim takmičenjima učestvuje još od četvrtog razreda osnovne škole jer voli matematiku.

Inače, Marina učestvuje i na ligaškim takmičenjima za dva šahovska kluba, u Somboru i Prigrevici, i naravno niže trofeje.

Kako kaže ova talentovana devojka, odličja u vitrini ne broji, iako su se za poslednjih 10 godina pehari i medalje nagomilali, uvek ima mesta za nove nagrade i priznanja.

- Kada osvojim neko odličje veoma brzo ga zaboravim i hrlim ka novim pobedama. Šahovska godina reprezentativca je popunjena brojnim jakim turnirima koji crpe mnogo energije, ali i donose mnogo iskustva i znanja. Još od osme godine predstavljam Srbiju na međunarodnim takmičenjima, a poslednje dve godine sam i u seniorskoj reprezentaciji Srbije - ponosno priča Marina.

Sprema se za nastup na evropskom ženskom seniorskom prvenstvu koje će se krajem aprila održati u Antaliji, u Turskoj.