JA sam među onima koji su odlučili da se psima posvete po izlasku iz zatvora - svedoči za "Novosti" Radomir Đaković, osuđenik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, koji je u sredu štićenicima Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu govorio o svojim iskustvima u jedinstvenom programu resocijalizacije.

- Svi smo zavoleli pse, volimo da nam ljudi dolaze i da pse udomljavaju. Lično sam dva usvojio i nisam jedini. Pored nas pse su usvajali i zaposleni u zavodu.

Đakovića kod kuće čekaju supruga i ćerka. Raduje se izlasku iz zatvora, ali i novoj šansi, koju vidi u daljem radu sa psima. Rehabilitaciju osuđenih lica koja se odvija kroz učenje komandi za dresuru i kroz kreativno pisanje, u okviru posebnog projekta u sremskomitrovačkom zatvoru prošao je i osuđenik Dušan Šterić.

- Program i sam rad u odgajivačnici su mi pomogli da ponovo izgradim neke svoje emocije i povratim radne navike - napominje Šterić. - Ja sam neki davni nesrećni student Veterinarskog fkaulteta, pa je ovo bio povratak na neki izvorni osećaj. Verujem da ću se sasvim pronaći u radu, koji će sigurno biti vezan za pse.

Iskustva iz Sremske Mitrovice trebalo bi da pomognu da ista praksa zaživi i u VP domu, gde trenutno boravi oko 200 štićenika.

- Već smo sagradili objekat gde će psi boraviti, očekuje nas potpisivanje ugovora sa Javno-komunalnim preduzećem, kako bi iz njihovog azila dobili od 5 do 10 pasa, sa kojima će naši štićenici početi da rade po predviđenom planu. Program će početi da se potpuno realizuje do kraja godine - predočava Miloš Ristić, upravnik VP doma.

Pročitajte još - Obeleženo 69 godina rada Vaspitno popravnog doma u Kruševcu

U KPZ u Sremskoj Mitrovici, koji ima jedini azil za pse na svetu ove vrste, a već 50 godina odgajivačnicu, kažu da je oko 80 osuđenika prošlo kroz projekat. Nedeljno udome oko 20 pasa. Prave benefite očekuju kada praksa zaživi i u zatvorenom odeljenju, gde boravi 1.500 osuđenika.

Gradi se objekat za pse

- Trenutno sa psima rade osuđenici iz poluotvorenih odeljenja, što nije opet malo, jer je tu oko 500 osuđenika

- iznosi za "Novosti" Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

- Radujem se što ovakav projekat počinje sa realizacijom u VP domu, jer tu upravo možemo da preventivno delujemo, kako štićenik ne bi sutra dobio status osuđenika.

Alimpić predočava da stručni tim zatvora već registruje promene kod osuđenika koji brinu o psima. Empatija raste, dok se problemi sa agresijom smanjuju. Interesantno je i da se sa razvojem programa i broj zahteva za odštetu zbog ujeda pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici prepolovio, sa 30 na 15 miliona dinara na godišnjem nivou.

Pročitajte još - Iz popravnog doma u Premijer ligu!

KOMANDA ZA LjUBAV

RADIONICE kreativnog pisanja o osećanjima tokom rada sa psima iz azila vodila je sa osuđenicima Marina Kovačević, iz Centra za rehabilitaciju imaginacijom.

- Ne samo da su osuđenici imali prilike da verbalizuju osećanja, nego i da sebi objasne šta osećaju - kaže Marina Kovačević (na slici), autorka filma "Komanda ljubav", koji je prikazan štićenicima VP doma u Kruševcu. - Bila je šteta ne zabeležiti proces. Najveće poštovanje i ljubav prema ljudima možete iskazati ako ih neprestano motivišete da nastave da se razvijaju, a to je i ideja ovog programa: umetnošću do pozitivne promene.

ŠIRI SE IDEJA

PROJEKAT resocijalizacije osuđenika uz pomoć pasa realizuje se u tri evropska zatvora. Da zaživi u Sremskoj Mitrovici, pomogli su Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, OEBS i HELP, kao i Centar za rehabilitaciju imaginacijom. A u planu je registracija prihvatilišta u KPZ Niš, kao i uvođenje prakse u KPZ za maloletnike u Valjevu.