POJAVILA SE RETKA BOLEST: Glodari upali u vodovod kod Kraljeva i preneli zarazu

G. Ćirović

18. 04. 2019. u 14:30

ПОЈАВИЛА СЕ РЕТКА БОЛЕСТ: Глодари упали у водовод код Краљева и пренели заразу

Ekipa Zavoda za javno zdravlje na terenu u selu Stubal Foto: G. Šljivić

Nesvakidašnja bolest tularemija u pomoravskom selu Stubal. Niko od pacijenata nije bio, niti je trenutno životno ugrožen, poručuje dr Parezanović
KRALjEVO – U minulih petnaestak dana u pomoravskom selu Stubal nadomak Kraljeva čak 24 meštana obolelo je od tularemije, retke endemske infektivne bolesti koja se na ljude prenosi uglavnom sa glodara, šumskih životinja ili krpelja.

Pročitajte još:U ŠEST SELA KOD KRUŠEVCA: Voda opet neispravna

Pretpostavlja se da je došlo do upadanja zaraženih glodara u lokalni vodovod koji koristi oko 80 od ukupno 400 domaćinstava u ovom selu. Četiri pacijenta kod kojih je ustanovljena ova bolest zbrinuto je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, dok ostali terapiju primaju ambulantno ili se oporavljaju na kućnom lečenju.

- Svi su stabilnog zdravstvenog stanja, imaju zapaljenje grla sa regionalnim limfadenitisom i nemaju temperaturu. Niko od njih niti je bio, niti je trenutno životno ugrožen – kaže dr Milan Parezanović, načelnik ovog Odeljenja kraljevačke bolnice.

Aleksandar Macan direktor Zavoda za javno zdravlje u KraljevuPročitajte još:ZBOG AFRIČKE KUGE U BUGARSKOJ: Lovci brane granicu od zaraženih divljih svinja

Stručnjaci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) nakon epidemioloških analiza potvrđuju da se radi o neuobičajenom broju obolelih ljudi sa istim simptomima i kliničkom slikom, što ukazuje da je u pitanju bolest infektivnog tipa.

- Radi o tularemiji, retkoj endemskoj bolesti koja se javlja u određenim područjima. Registrovana je i u Srbiji, ali se sada prvi put pojavila na teritoriji Kraljeva. Bakterija se prenosi glodarima ili šumskim životinjama i ne može da se prenese sa obolelog na zdravog čoveka. Voda je slab medijum, ali može biti pogodan u slučaju da nije dzeinfikovana hlornim preparatima, kao što je najverovatnije slučaj u ovom seoskom vodovodu koji nije sanitarno zaštićen – kaže dr Aleksandar Macan, direktor ZZJZ u Kraljevu.

Obezbeđene cisterene za vodosnabdevanje stanovnika u selu StubalPrema njegovim rečima, ovu bolest karakteriše povišena temperatura i do 40 stepeni, otok limfnih žlezda, ali ona ne daje dramatičnu kliničku sliku.

- Nema nikakvog razloga za paniku. Sa primenjenom terapijom streptomicina, garamicina ili ostalih aminoglikozina uspešno se leči – naglašava dr Macan. – Započeli smo asanaciju terena, naše ekipe obavljaju deretizaciju i dezinfekciju objekata u kojima su nastanjeni bolesnici. Pratimo situaciju, preduzete su sve neophodne mere i širenja bolesti neće biti.

Postavljanje mamaca za glodare


CISTERNE


U SKLOPU preduzetih sanitarno-higijenskih mera, do daljeg je potpuno zabranjena upotreba vode iz seoskog vodovoda, pa se meštani snabdevaju iz cisterni.

- Dok se mediji nisu sjatili u Stubal, mnogi žitelji sela nisu ni znali šta se dešava. Jeste neprijatna, ali nije alarmantna situacija. Ovo je svima opomena da seoski vodovodi moraju redovno da se kontrolišu i čiste kako ne bi postali izvori zaraze – rekao nam je jedan meštanin Stubla, dok njegove komšije uglavnom nisu bile raspoložene za razgovor.

Selo Stubal
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)