NOVI Sad je jedna od 85 jedinica lokalne samouprave kojima iz republičkog budžeta dodeljeno ukupno 650 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike u ovoj godini.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za osnivanje Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja potpisao je u utorak u Beogradu gradonačelnik Miloš Vučević.

Ta finansijska podrška dodeljuje se putem odgovarajućeg javnog poziva koji je raspisao kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

- Najveći i najlepši izazov je kada se borimo za više mesta u vrtićima i školama. U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu je rođeno 1.610 beba, i to je za 70 dece više nego lane - izjavio je Vučević i napomenuo da će zahvaljujući toj podršci Ministarstva, sve službe biti objedinjene, formiranjem Centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Pročitajte još - Za rođenje bebe i do 165.000 dinara

- Centar će biti smešten u najstarijem delu grada, gde je Novi Sad praktično rođen, pa neka to bude dobra simbolika, da doprinesemo rađanju što više beba i da motivišemo ljude da ostaju da žive ovde.

Projekat podrazumeva adaptaciju objekta u centru u Almaškoj 4, u okviru kojeg će delovati savetovalište za mlade, škola za trudnice, patronažne sestre i savetovalište za dojenje.

Foto D.Dozet

Odobrena sredstva biće iskorišćena i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije. Biće takođe finansiran i početno funkcionisanje škole roditeljstva i savetovališta za bake i deke. Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da će podsticajna sredstva lokalnim samoupravama pre svega biti iskorišćena za ulaganje u predškolske ustanove.

- Zbog ove investicije biće 2.000 mesta više u vrtićima u ovoj godini. Pored toga, mladi ljudi će biti motivisaniji da ostanu u svojim sredinama jer će sredstva biti opredeljena i za rešavanje njihovog stambenog pitanja, odnosno započinjanja poslova - istakla je Slavica Đukić Dejanović.

FINANSIRANjE

VREDNOST projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja iznosi nešto više od 26,1 milion dinara. Novom Sadu je putem javnog poziva dodeljeno 22,2 miliona, a učešće Grada je 3,9 miliona dinara.