Valjevo: Neće komšiju koji ih zrači

B. PUZOVIĆ

18. 04. 2019. u 13:41

Ваљево: Неће комшију који их зрачи

Foto Vamedija

Žitelji naselja Popare ne žele baznu stanicu u svojoj okolini. Peticiju dosad potpisalo više od 200 ljudi

ŽITELjI valjevskog naselja Popare se protive izgradnji bazne stanice mobilne telefonije koja je, kažu, preko noći nikla u blizini budućeg dečjeg igrališta. Peticiju je već potpisalo više od 200 ljudi, a ako nadležni ne uklone objekat "Telenora" najavljuju i tužbu.

Pritom, bazna stanica je izgrađena na privatnom zemljištu, a tabla sa podacima o izvođaču i investitoru se pojavila tek kada je objekat bio završen.

PROČITAJTE JOŠ - Zaziru od zračenja u komšiluku

- Saznali smo da bazne stanice emituju nejonizujuće zračenje koje u prečniku od dva kilometra izaziva glavobolje, vrtoglavice, mučnine, poremećaja u pamćenju - nabraja Zoran Jovanović iz Popara. - Ministarstvo za zaštitu životne sredine preporučuje da se ovakvi objekti ne grade u blizini stambenih objekata, škola, vrtića, igrališta, a ovo koje je započeto se nalazi na samo stotinak metara. Iako nadležni u Gradskoj upravi nisu hteli da prime našu peticiju, insistiramo na tome da bazna stanica bude izmeštena van naselja.

Ljudi iz Popara pitaju i to da li ovako nešto treba graditi u sredini koja je već ozračena tokom NATO bombardovanja 1999, te se pozivaju na brojne primere dobre prakse u drugim, razvijenijim evropskim zemljama.

Foto Vamedija

OTKUD DOZVOLA?

POSTAVLjAJUĆI pitanje ko je uopšte odobrio izgradnju bazne stanice u blizini igrališta i parcele na kojoj se planira gradnja opštinskih ustanova, žitelji Popara tvrde da sve studije navode da zračenja ovakvih objekata imaju kumulativni karakter na ljudsko zdravlje i ostavljaju trajne posledice, naročito po mlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DV

18.04.2019. 14:32

Ko i iz kog razloga siri takve dezinformacije i paniku. Koliko je to zracenje opasno pitajte nas radnike Telekoma i televizije koji docekasmo penzije i starost radeci ne predajnicima i repetitorima gde je zracenje bilo stotine i hiljadu puta jace nego na tim baznim stanicama.

Đura

12.11.2019. 10:31

Najbolje da poskidamo sve stanice mobilne telefonije pa ko u srednjem veku da se dovikujemo sa brda na brdo, jer za bolje i nismo