ŽITELjI valjevskog naselja Popare se protive izgradnji bazne stanice mobilne telefonije koja je, kažu, preko noći nikla u blizini budućeg dečjeg igrališta. Peticiju je već potpisalo više od 200 ljudi, a ako nadležni ne uklone objekat "Telenora" najavljuju i tužbu.

Pritom, bazna stanica je izgrađena na privatnom zemljištu, a tabla sa podacima o izvođaču i investitoru se pojavila tek kada je objekat bio završen.

PROČITAJTE JOŠ - Zaziru od zračenja u komšiluku

- Saznali smo da bazne stanice emituju nejonizujuće zračenje koje u prečniku od dva kilometra izaziva glavobolje, vrtoglavice, mučnine, poremećaja u pamćenju - nabraja Zoran Jovanović iz Popara. - Ministarstvo za zaštitu životne sredine preporučuje da se ovakvi objekti ne grade u blizini stambenih objekata, škola, vrtića, igrališta, a ovo koje je započeto se nalazi na samo stotinak metara. Iako nadležni u Gradskoj upravi nisu hteli da prime našu peticiju, insistiramo na tome da bazna stanica bude izmeštena van naselja.

Ljudi iz Popara pitaju i to da li ovako nešto treba graditi u sredini koja je već ozračena tokom NATO bombardovanja 1999, te se pozivaju na brojne primere dobre prakse u drugim, razvijenijim evropskim zemljama.

Foto Vamedija

OTKUD DOZVOLA?

POSTAVLjAJUĆI pitanje ko je uopšte odobrio izgradnju bazne stanice u blizini igrališta i parcele na kojoj se planira gradnja opštinskih ustanova, žitelji Popara tvrde da sve studije navode da zračenja ovakvih objekata imaju kumulativni karakter na ljudsko zdravlje i ostavljaju trajne posledice, naročito po mlade.