Mraz obrao kruške kod Jagodine

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 04. 2019. u 17:35

Мраз обрао крушке код Јагодине

Foto Z. Gligorijević

Četiri generacije porodice Glišić iz Kovačevca ostale bez berićeta. Šteta, bez rada i pijačne kalkulacije, dostiže 3.000 evra

PORODICA Glišić iz Kovačevca kod Jagodine će, iako ima čak hiljadu stabala kruške, ubrati tek nekoliko plodova jer je ovogodišnji berićet "obrao" - mraz!

Ako se uzme u obzir da prosečna cena ovog voća na veliko iznosi evro po kilogramu, te da je nesuđeni rod bio procenjen na oko tri tone - ne računajući uloženo - proizilazi da su vredni Glišići na gubitku od najmanje 3.000 evra. Pritom, da su kruške prodavali na pijaci, cena bi bila još viša, posebno sorte kaluđerka koja dostiže i 170 dinara po kilogramu...

- Prva bi stigla junska lepotica, potom karmen koja je atraktivna i za izvoz, pa aleksandrija i pomenuta kaluđerka. Zasad je star tri godine, a podigli smo ga isključivo od zarade u poljoprivredi jer se ratarstvom bavimo na 12 hektara. Zbog dobre cene i planova, za izvoz smo se opredelili za kruške, a sada će nas spasavati rod sa hektara pod breskvama i oko 70 ari sa šljivama - kaže domaćin Ivan i naglašava da će, uprkos šteti, plantažu morati da tretiraju kao da će biti punog roda, da bi sadnice bile dobre za narednu godinu.


PROČITAJTE JOŠ - ŠTETA ĆE SE MERITI MILIONIMA: Sneg i mraz obrali voće

Zato smo njegovog oca Miloja (64) i dedu Stanimira zvanog Staja (87) - u društvu Ivanovog petogodišnjeg naslednika Pavla - zatekli kako navodnjavaju sadnice...

- Po zanimanju sam strukovni ekonomista, ali nikako nisam uspevao da se zaposlim u struci, pa sam se opredelio da ostanem u poljoprivredi. I, svake godine je sve teže, jer repromaterijal poskupljuje, a cena naših proizvoda ostaje ista ili se smanjuje - precizira Ivan Glišić.

Na ovu "dijagnozu" se nadovezuje i deda Stanimir koji je "od deteta na poljoprivredi" i seća se da je pre pola veka ubirao po deset tona jabuka, po vagon šljiva i usput stizao da prodaje prasiće. Dok je bilo zadruga, veli, bilo je i zarade - baš dobre - pa se nada da će od poštenog rada na selu moći da živi i njegov unuk Ivan.

- Vredan je, ne beži od posla, pa samo da mu država malo pomogne i omogući da proda ono što proizvede - zaključuje popularni deda Staja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije