DA nas je aktuelno zahlađenje mimoišlo, grejna sezona u Novom Sadu bila bi u ponedeljak okončana u skladu sa "kalendarom", odnosno odgovarajućom odlukom Skupštine grada, prema kojoj snabdevanje toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Grejanje može da bude produženo sve dok spoljna temperatura, tri dana uzastopno u 21 sat, ne bude viša od 12 stepeni. Ali to ne može da traje duže od 3. maja.

PROČITAJTE I: "Novosadska toplana": Novi kotlovi i kilometri cevi

- Prema odredbama skupštinske odluke, grejna sezona u Novom Sadu nije završena i "Novosadska toplana" nastavlja isporuku toplotne energije u skladu sa spoljnom temperaturom, sve dok vremenski uslovi to budu zahtevali - navode za "Novosti" nadležni u JKP.

U "Novosadskoj toplani" ocenjuju da je kvalitet grejanja u ovoj grejnoj sezoni bio znatno bolji nego ranije, zahvaljujući u prvom redu obimnim građevinskim radovima obavljenim 2018.

- Pohvale korisnika najbolji su pokazatelj da smo uspeli u nameri da kvalitet podignemo na viši nivo. Broj havarija na vrelovodnoj mreži znatno je smanjen u odnosu na prethodne godine, a time je bio manji i broj prekida u isporuci toplotne energije za grejanje.

CENE "NOVOSADSKA toplana" je ove grejne sezone dva puta snizila cene grejanja zahvaljujući, kako ističu u tom JKP, stručnom, ekonomičnom i efikasnom poslovanju

U "Toplani" ističu da im njihov konstantni rad na automatizaciji tehničkog sistema omogućava brzo otkrivanje kvarova, tako da ona često budu otklonjena i pre nego što ih korisnici osete.

- Ovogodišnju građevinsku sezonu počeli smo na onim mestima gde radovi ne utiču na grejanje - kažu u tom JKP i naglašavaju da je rekonstrukcija dela vrelovodne mreže u Bulevaru cara Lazara, što je bio obiman posao, završena čak deset dana pre roka.

Nastavljeni su i lane započeti radovi na vrelovodnoj mreži u bloku ulica Stevana Mokranjca, dr Đorđa Joanovića, Pasterove i Rumenačke.

- U toku je rekonstrukcija 705 metara trase vrelovoda zbog čega je na snazi izmena režima saobraćaja u Pasterovoj, do 10. maja.

Upravna zgrada "Novosadske toplane" Foto Arhiva VN


Počela je ovih dana i obnova 430 metara vrelovoda u bloku ulica Orlovića Pavla, Janka Čmelika, Veselina Masleše i Đule Molnara, a završena je izgradnja 390 metara vrelovodne mreže u bloku ulica Anđe Ranković, Braće Dronjak i Antuna Urbana u okviru parternog uređenja produžetka Ulice Bate Brkića do Futoškog puta. Svi remonti biće završeni do početka sledeće grejne sezone.

Idućeg leta predstoje radovi na onim lokacijama u gradu, na kojima su vrelovodi najstariji i najnepouzdaniji. Očekuje se i druga faza izgradnje mreže i priključaka u Kineskoj četvrti, kao i nastavak radova na priključenju objekata KCV na sistem daljinskog grejanja.

VRELOVOD U JUGOVIĆEVU

IZGRAĐENO je 475 metara trase vrelovoda za stanove za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Jugovićevo, od Bulevara Slobodana Jovanovića do samog lokaliteta. Površine su vraćene u tehnički ispravno stanje, a u narednim fazama sledi izgradnja vrelovodne mreže, priključaka i toplotnih podstanica u tom delu Jugovićeva.