VATRA BRŽA OD ZAŠTITE: I dalje tinja sveto drvo kod Prokuplja

D. Zečević

subota, 13. 04. 2019. u 06:15

ВАТРА БРЖА ОД ЗАШТИТЕ: И даље тиња свето дрво код Прокупља

ŠTETA Bojović kraj nagorelog stabla

U prokupačkom brdsko-planinskom selu Tovrljane još tinja stoletni hrast sa zapisom

IAKO je od požara proteklo više od sedmice, žitelji brdsko-planinskog prokupačkog sela Tovrljane, ali ni vatrogasci još ne uspevaju da ugase vatru koja tinja u unutrašnjosti stoletnog hrasta sa zapisom, posvećenog Svetoj Trojici.

- Neko od pedesetak meštana je palio nisko rastinje i šiblje, pa je plamen zahvatio i hrast. Već je oštećeno više od polovine stabla, ni kiša koja pada poslednjih dana ne uspeva da dopre do nepristupačnog žarišta, a opasnost predstavljaju i grane koje padaju zbog sušenja. Inače, pre petnaestak dana sam pokrenuo inicijativu u Zavodu za zaštitu kulturnih dobara iz Niša da se naš hrast koji je drugi po veličini u Srbiji stavi na državnu listu, ali je vatra preduhitrila okončanje ove procedure - kaže predsednik MZ Slavoljub Bojović.


PROČITAJTE JOŠ - Hrast star nekoliko stotina godina izgoreo u selu Tovrljane kod Prokuplja nepažnjom meštana


Srđan Drobljaković, koji je prvi primetio tinjajući požar, objašnjava da je hrast sa zapisom bio svetinja i mesto na kojem su se meštani najradije okupljali, ne samo o seoskoj slavi Svetoj Trojici.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije