Lagator baš na ceni

V. MITRIĆ

13. 04. 2019. u 13:28

Novi zamah stanogradnje na brdu iznad Loznice, te u Banji Koviljači i Krupnju

Лагатор баш на цени

Foto V. Mitrić

KADA je lokalna samouprava u Loznici pre desetak godina na uzvišenju iznad grada, ka Valjevu, ponudila placeve za gradnju stambeno--poslovnih objekata, malo ko je bio spreman da investira na Lagatoru.

Za nekadašnje imanje Vuka Stefanovića Karadžića, koje je decenijama služilo kao vašarište i stočna pijaca zainteresovala se jedino sada već čuvena firma "Gradeks", i to joj se višestruko isplatilo. Jer, priključili su se i drugi, pa je "nikao" čitav novi grad - sa kompletnom infrastrukturom, te obdaništem, crkvom, sportskim centrom sa bazenima, trgovinskim objektima...

- Da smo znali kakav će preporod doživeti Lagator, ne bismo prodavali placeve za individualnu stambenu izgradnju - priznaje gradonačelnik, Loznice Vidoje Petrović i kaže da cena stanova raste, baš kao i potražnja.

Pritom, cena novih kvadrata u ovom delu grada iznosi 660 evra i samo je za stotinu viša od one u starom jezgru Loznice. Pritom, troškovi za lokaciju su na Lagatoru čak 14 puta manji - samo deset naspram 140 evra za kvadratni metar placa.- Samo petnaestak minuta od centra Loznice, ovde sve blista, ali je malo ljudi useljeno u već prodate stanove - kaže Aleksandar Lečić, koji je dugo u građevinskom biznisu. - Vlasnici verovatno žive u inostranstvu ili okolnim mestima, a jedna starina iz Krupnja koja je dugo živela u inostranstvu se odlučila da pazari čak sedam stanova i tako najbolje sačuva kapital.

Saznajemo i da za izgradnju kvadrata stana investitoru ovde treba najviše 370 evra, a konačnu cenu povećavaju ne samo projektovana zarada, već i razne dažbine - poput naknade za lokacijsku dozvolu i komunalno uređenje, na primer - koje su ne malo poskupele.

Istovremeno, za kvadrat novog stana u šest kilometara udaljenoj Banji Koviljači treba izdvojiti oko 800 evra, što svedoči o perspektivnosti ovog turističkog mesta i lečilišta. Cene su "skočile" i u susednom Krupnju, na 660 evra, dok su u Šapcu i novi, ali i stari stanovi za oko 200 evra skuplji nego u Loznici.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije