Udruženje Istina Tamarini zakoni: Rad sudija i tužilaca da se proveri

Lj. P.

13. 04. 2019. u 10:15

Удружење Истина Тамарини закони: Рад судија и тужилаца да се провери

Foto Udruženje / Branko Miladinović sa zahtevima

Grupa građana iz Novog Sada predala zahtev poslanicima Skupštine Srbije

ČLANOVI udruženja građana "Istina Tamarini zakoni" iz Novog Sada u petak su Skupštini Srbije predali zahtev da podrže njihov predlog o formiranju Narodnog regulatornog tela za kontrolu rada tužilaca i sudija.

Pročitajte još: POMEN ŽRTVAMA POŽARA U DISKOTECI "KONTRAST": Sedam godina čekaju pravdu

Predato je, po rečima Branka Miladinovića, zastupnika Udruženja, 250 zahteva na ime svakog poslanika u Skupštini Srbije, za davanje pisane podrške za usvajanje ovog predloga.

- Zahtevi smo predali šefu pisarnice - predočava Miladinović, otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" pre sedam godina.

Po Miladinovićevim rečima, od poslanika u Skupštini očekuju da ih kao predstavnici zakonodavne vlasti podrže i da se formira ovo telo, jer, kako je rekao, "suštinski problem društva iz oblasti pravosuđa, nepostojanje odgovornosti za loš rad tužilaca i sudija".

- Za hiljade tužilačkih zastarelih predmeta, hiljade odbačenih optužnica, niko ne odgovara i nema pojedinačne odgovornosti - navodi se u zahtevu. - Za loše optužnice, za namerno sačinjene loše optužne predloge i presude, kao i za prouzrokovane štete jedino odgovara država Srbija.

Pročitajte još: SLUČAJ „KONTRAST”: Pravda nam važnija od para

Cilj formiranja Narodnog regulatornog tela, kako se dalje navodi u zahtevu, je da nadzire i kontroliše rad tužilaca i sudija, i da se konstatuju propusti.

- Ovo telo koje bi se formiralo pri Skupštini Srbije, ili zaštitniku građana, trebalo bi da spreči da veliki broj predmeta zbog lošeg rada tužilaca i sudija odlazi u Strazbur - ističe Miladinović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije