JEDAN od najpoznatijih srpskih srtučnjaka za stočarstvo, odnosno ovčarstvo, te pomoćnik gradonačelnika Pirota zadužen za razvoj poljoprivrede, Goran Popović je pozvao registrovane proizvođače da konkurišu za podsticajna sredstva koja ove godine iznose 58 miliona dinara.

Uz napomenu da zainteresovani kompletnu dokumentaciju mogu pribaviti u gradskom Uslužnom centru i predati je Fondu za razvoj poljoprivrede, Popović precizira da će od ukupnog iznosa čak 55,2 miliona biti utrošeno za subvencije poljoprivrednicima.

- Konkretno, 42,2 miliona će biti opredeljeno za uvećanje imovine, odnosno kupovinu mehanizacije, uvećanje stada i broja kvalitetnih priplodnih grla, te nabavku sadnog materijala ili novih košnica za pčelare - nabraja Popović. - Sve to ćemo sufinansirati maksimalno do 50 odsto od ukupne vrednosti, a jedno domaćinstvo najviše može da dobije 800.000 dinara. Gradsko učešće u osiguranju proizvodnje će ukupno iznositi četiri i po miliona dinara, a u strukturi je to 40 odsto. S obzirom na to da i država obezbeđuje toliko, poljoprivrednom gazdinstvu preostaje da namiri preostalu petinu ukupnog troška.


PROČITAJTE JOŠ - PIROT: Samo domaćinska kasa nikada nije prazna


Za veštačko osemenjavanje su u gradskoj kasi predviđena tri i po miliona dinara, a subvencija po grlu iznosi 2.000 dinara - dvostruko više nego lane. Nadalje, nabavka opreme za preradu mleka će biti potpomognuta sa tri i po, a vraćanje kreditnih zaduženja sa milion i po dinara.

S obzirom na to da je do kraja godine planirana i zaštita geografskog porekla takozvane peglane kobasice, na pomoć mogu da računaju i vlasnici radnji za preradu mesa, te proizvodnju specijaliteta koji već postaje brend krajnjeg jugoistoka Srbije. Jedan od uslova je i to da proizvođač mora biti zvanično registrovan jer će se u narednoj fazi formirati preduzetničko društvo.

Goran Popović

Na stručne edukacije i ekskurzije poljoprivrednika će biti utrošeno 2,8 miliona dinara.


NOVO

U OVOGODIŠNjEM konkursu za poljoprivredne subvencije je novo i to što će one biti isplaćivane bez poreza, a oni koji konkurišu moraju da prilože dokaz o izmirenom porezu na imovinu.