JAVUKA sorte ilinjača, kraj vikendice Nebojše Antića u Bukovču, kod Jagodine, ne samo što je stara 139 godina i što još uvek rađa, već je, međusobnom ženidbom i udajom, orodila porodice kupca i prodavca. Zemljište od hektara i 20 ari od Hristine Stamatović 1937. godine kupio je njegov pradeda Aleksandar. Nebojšina majka Milica (91) poslednja je koja je nastavila tu tradiciju udajom za sada pokojnog, Radenka, iz kupčeve familije.

- Majka i ja smo brinuli o baki Hristini sve dok nije preminula 1996. godine u 96. godini. Svake godine sam joj pomagao da se popne do jabuke. "Sine, upamti, ovu jabuku zasadio je moj svekar 1880. godine, kada je počela da se gradi pruga Beograd - Niš ispod placa, i 20 godina pre nego što sam se ja rodila - rekla mi je tek kada je napunila 90 godina - kaže Nebojša, za "Novosti".

Kada je to saznao, sa sinom Zdravkom rešio je da "oživi" jabuku. Očistili su bagremar, ispitivanjem tla na beogradskom institutu saznali su da mu nedostaje fosfor, pa su ga nađubrili i doveli gradsku vodu. Pre 10 godina, jabuka je ponovo rodila. Ova autohtona sorta, rađa svake druge godine, plod joj je veoma sladak i sočan. Nebojša se raduje što će da rodi na Svetog Iliju i što će, kada je bude odneo u Beograd, sestru Biljanu setiti na zajedničko detinjstvo.


PROČITAJTE JOŠ - Balkansko drvo najlepše plače


- Njeno stablo se regeneriše. Deo truli, a javlja se novi. Znači, ona nastavlja život. Kroz nju ne živim samo ja, već i duhovi mojih predaka. Pradede Aleksandra i njegovog oca, mog čukundede Nikodija, koji je živeo u vreme kralja Milana Obrenovića, i koji je poginuo 17. jula 1876. godine na bugarskoj granici, kada je Aleksandar imao samo godinu i po dana. Zato ću se truditi da jabuka živi što duže - kazao je Nebojša za naš list.

On je napravio stepenice do stabla i platformu na kojoj će postaviti stolove i klupe i portret kralja Milana. Na kapiji će okačiti fotografiju prvog voza. "Pa, ko voli, nek' izvoli da besplatno obiđe moju znamenitost", poručuje Nebojša.

STOLETNA Stablo u Bukovču preživelo dva rata

DUGOVEČNOST

- AUTOHTONE sorte koje su se nekada kalemile na takozvanim sejancima, veoma su dugovečne i bujne, a njihova starost vidi se po debljini stabla. Moj kolega, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Saša Matijašević, u Rataru, kraj Topole, ima budimku, staru 90 godina - rekla nam je inženjer voćarstva i vinogradarstva Poljoprivredne stanice u Jagodini Vesna Vasić.


ZNAMENITI PRECI

HRISTININ sin Raca 1941. godine učestvovao je u prvoj diverziji u Pomoravlju, kada je zapaljeno nekoliko aviona i kamiona na jagodinskom aerodromu, što je bio početak sukoba sa Nemcima. Hristina je bila znamenita žena. Bila je predsednica AFŽ u Jagodini i učestvovala je u formiranju radnih brigada, koje su gradile Novi Beograd.

- Bako, sačuva li ti tvoje devojke, davno sam je pitao. "Ma, jedna mi pobeže. I to sa harmonikašem", odgovorila mi je - kaže Nebojša, i dodaje da je ona poklonila zemljište za jedan jagodinski vrtić.