Generacije zaljubljene u fiziku

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 04. 2019. u 07:15

Генерације заљубљене у физику

Mihajlo i Marija sa profesorom Savićem, Foto Arhiva škole

Srednja škola "Svilajnac" postiže vrhunske rezultate na državnim takmičenjima. Najnoviji osvajači medalja su Marija Marinković i Mihajlo Petrović

UČENICA četvrtog razreda Srednje škole "Svilajnac" Marija Marinković je osvojila srebrnu medalju na 57. državnom takmičenju srednjoškolaca u fizici i plasirala se na 13. Srpsku fizičku olimpijadu (SFO), dok se "prvak" Mihajlo Petrović okitio zlatnim odličjem kao apsolutni šampion premijernog Državnog takmičenja iz fizike za učenike srednjih stručnih škola i opštih gimnazija.

Priznajući da joj je primaran bio plasman na SFO kada će se - kao pripremno takmičenje za Međunarodnu olimpijadu - 24. i 25. aprila održati na Fizičkom fakultetu u Beogradu, Marija kaže da će upisati Elektrotehnički fakultet za koji je, zahvaljujući dosadašnjim nagradama, već položila prijemni ispit.


PROČITAJTE JOŠ - U Zavodu za fiziku oprema iz 1935.


I, dok je Mihajlu ovakav format nadmetanja najprivlačniji, posebno za učenike koji ne pohađaju prirodno-matematičke smerove u gimnazijama, profesor fizike Ratomir Savić kaže da mu nije jano zašto Srednja škola "Svilajnac" ima samo jedno gimnazijsko odeljenje kad je za 142 godine postojanja odnegovala mnogo dobrih stručnjaka.


UZOR

- DECENIJAMA je sa talentovanim đacima radila moja profesorka Ljuba Milošković koju sam nasledio pre četiri godine i mogu da se pohvalim da su učenici sa kojima sam radio samo na državnim takmičenjima osvojili dve zlatne, te po tri srebrne i bronzane medalje - zaključuje profesor Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije