Francuski privrednici u Novom Sadu: Organska hrana i hidraulične platforme

J. SIMIĆ

08. 04. 2019. u 17:29

Privredna saradnja Francuske i Srbije je dobra, ali ima prostora da ona bude podignuta na znatno viši nivo – saglasili su se danas predstavnici Pokrajinske vlade, Privredne komore Vojvodine i privrednicima iz Vojvodine i francuski privrednici, koji borave

Француски привредници у Новом Саду: Органска храна и хидрауличне платформе

Foto: Pokrajinska vlada

PRIVREDNA saradnja Francuske i Srbije je dobra, ali ima prostora da ona bude podignuta na znatno viši nivo – saglasili su se danas predstavnici Pokrajinske vlade, Privredne komore Vojvodine i privrednicima iz Vojvodine i francuski privrednici, koji borave u poseti Vojvodini.

Pokrajinska vlada zainteresovana je za direktna strana ulaganja, a Vojvodina ima potencijal da njene "elitne kompanije dođu na francusko tržište", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Verujem da ćemo povećati robnu razmenu sa Francuskom koja sada zapošljava u svojim kompanijama u Srbiji 13.000 ljudi, a Nemačka 50.000. To govori da ima mnogo prostora za razvijanje saradnje sa Francuskom - rekao je Mirović.

Francuski privrednik Rožer Butonea, vlasnik fabrike za proizvodnju hidrauličnih dizalica, hidrauličnih ruku i platformi, kaže da je njegova kompanija zainteresovana da deo proizvodnje ostvari u Vojvodini.

- Smatram da bismo mogli ovde, u Vojvodini, da proizvodimo hidraulične ruke i platforme. Došli smo da se bolje upoznamo sa ovim tržištem i zainteresovani smo za distribuciju naših proizvoda u Vojvodini,pre nego što otvorimo proizvodnju u ovom regionu - rekao je Butonea.

Direktor Razvojne agencije Val d' Oaz, Žan Fransoa Benon kaže da već tri godine postoji aktivna saradnja između tri grada francuske oblasti Val d'Oaz sa Privrednom komorom Vojvodine.

Predstavnik francuskog preduzeća za organsku proizvodnju, inače poreklom iz Srbije, Vladimir Jovanović, takođe je najavio da je njegova kompanija zainteresovana da deo svoje proizvodnje otvori u Vojvodini, gde je, kako je rekao, neophodno da ima mnogo više površina za organsku proizvodnju, kako bi se smanjila upotreba hemijskih proizvoda u poljoprivredi.

- Zainteresovani smo da ovde oformimo farmu i razvijamo seoski turizam rekao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije