DANICA Komadina iz Sombora je hobi uz mnogo emocija, zanosa i umetničkog dara pretvorila u posao. On joj ne donosi previše novca, ali je neprocenjivo zadovoljstvo, satisfakcija impulsa duše i ravnoteže života kojim živi Danica Komadina, unikatni majstor za izradu rukavica.

- Za mene su rukavice svojevrsni nakit za ruke, umesto prstena ili narukvice. Radim ih od tekstila koji liči na kožu, naravno, da nije skaj, zatim pliša, čipke... Istražujem zanimljive materijale koje pretvaram u nakit za ruke u obliku rukavice. Kada ih već nosimo na ruci radi zaštite od zime, sunca, želela sam da budu i zanimljive. One su moj hobi, moje igračke, moje slikarsko platno - kaže Danica, uz napomenu da osim što se pojavljuje na inovativnim sajmovima modnih dostignuća, radi rukavice za pozorišne predstave, kao deo kostima.

PROČITAJTE JOŠ - Rukavice daju pečat stilu


"Gogolend", "Tenor na zajam", "Boing-boing", samo su neke predstave u kojima glumci nose Daničine rukavice.

- U dogovoru sa kostimografom, pažnju obraćam na svaki detalj i sa velikim nadahnućem, po specijalnom modelu izrade pravim rukavice. Obožavam taj posao i veoma sam zadovoljna dok gledam predstavu u pozorištu.

Musketarske, livadske, zavodnice, tanga za ruke, samo su neki od naziva ekskluzivnih i unikatnih modela modnih rukavica, koje na sebi svojstven način, utkajući im komadić duše, kreira i izrađuje Danica, modna heroina i kreatorka iz Sombora. Vrednim i samopregornim radom, iskazivanjem svojih najdubljih osećanja na plišu, somotu, koži, satenu, od čega su izrađene njene rukavice, Danica pobuđuje pozitivne vibracije. A oni koji prate i poštuju njen rad ubeđeni su da je vrlo blizu buma na modnoj sceni evropskih i svetskih metropola, poput Milana, Rima, Pariza, Londona, Njujorka i ostalih metropola u kojima se održavaju najekstravagantnije modne revije.

Ručni rad na modnoj reviji

- Potpuno sam posvećena poslu kojim se bavim, nijednog trena nisam opterećena bilo kakvom slavom, zaradom i medijskom euforijom, a verovatno je u tome tajna mog osećaja da sam srećna i zadovoljna što su moje rukavice, u stvari moje igračke, moja dečica. Zato im tepam, dajem nazive, po trenutnoj inspiraciji, doživljaju koji mi je obeležio dan...Inspiracija je svuda oko mene i u meni - ističe ponosno Danica, koja je promovisana u modno-scenskom performansu "Život je cirkus" koji je režirala Jelena Govedarica, a specijalno za spot Zdravka Čolića, manekenke su nosile njene rukavice.


PROČITAJTE JOŠ - Rukavice: Trendi i praktične


Valja živeti opušteno, jednostavno i uživati u svakom momentu.

- Osećaj nelagodnosti, da rukavice deluju previše svečano u nekoj običnoj prilici, jednostavno mora da se prevaziđe. Gracioznost, karakter i ličnost moraju da nadvladaju svaki osećaj nelagodnosti i onda rukavice pričaju svoju priču - ističe Danica, jedan od retkih kreatora u Evropi, i jedini u Srbiji, koji se isključivo bavi unikatnim kreiranjem i izradom rukavica.


OPREDELjENjE

- TO je ujedno i odgovor na ključno pitanje koje su mi postavili mnogi, zašto baš rukavice? Po meni, one su često detalj koji nedostaje, fali, da utisak savršenosti bude kompletan. Rukavice su mali, ali i te kako bitan detalj, koji lomi utisak u neodoljivo, zagonetno, nadahnuto... Obući se i izgledati svečano, ne znači obavezan odlazak na neki bitan događaj koji zahteva takvu vrstu odevanja - kaže Danica Komadina.