Od Godomina ostali samo zidovi (FOTO+VIDEO)

J. ILIĆ

sreda, 03. 04. 2019. u 14:05

Од Годомина остали само зидови (ФОТО+ВИДЕО)

Na teren je izašlo više vatrogasnih ekipa, kojima je posao otežavao jak vetar Foto N. Živanović

Zgrada Direkcije smederevske firme u stečaju nestala u vatrenoj stihiji u sredu pre podne. U gašenju učestvovali vatrogasci Sektora za vanredne situacije, kao i iz Železare

U VELIKOM požaru u Smederevu zgrada direkcije Poljoprivrednog kombinata "Godomin" u stečaju, napuštena pre 14 godina, potpuno je izgorela, a uzrok vatrene stihije zasad nije poznat. Požar, koji je izbio u sredu nešto pre podneva, gasile su tri ekipe vatrogasno-spasilačke službe Sektora za vanredne situacije i Železare Smederevo.

Zbog jakog vetra, za manje od sat vremena zgrada je skoro potpuno izgorela. Ostali su samo spoljni zidovi, a veći deo krova se obrušio. Požar je zahvatio i rastinje, ali je lokalizovan, i nije ugrozio kuće koje su na priličnoj udaljenosti. Inače, "Godomin" se nalazi na listi top dvadeset srpskih preduzeća sa najdužim stečajevima.

Pročitajte još: Vatrogasci četiri sata gasili požar na vojnom poligonu


Stečaj "Godomina" pokrenut je u julu 2005. godine zbog dvogodišnje blokade računa i duga od 10 miliona evra. Nekoliko meseci kasnije, proglašen je bankrot, a na prodaju je ponuđen kapital od 628 miliona dinara. Najvrednija među ponuđenom imovinom je upravo bila zgrada Direkcije koja je izgorela.


Direkcija "Godomina" nalazi se na periferiji grada, godinama propada, a iz nje je izneto bukvalno sve, o čemu su "Novosti" izveštavale.

Objekat je ponuđen na prodaju 2014. godine. Procenjena vrednost bila je 62 miliona dinara, ali kupca nije bilo.

- Zgrada Direkcije nije prodata do danas - kaže bivši radnik i predsednik sindikata "Godomina" Vitomir Milojević, koji zajedno sa stotinak kolega punih 14 godina pokušava da naplati potraživanja od "Godomina" u stečaju.- Trebalo bi sada utvrditi tačan uzrok požara - da li je slučajnost ili možda i nije - kaže Vitomir Milojević.

Uviđaj i istragu o uzrocima požara obaviće pripadnici Policijske uprave Smederevo.


VINSKI PODRUM ČEKA RESTITUCIJU

OSIM zgrade Direkcije, na kupca čeka i "Godominov" vinski podrum u centru Smedereva, izgrađen 1909. godine, i zaštićen kao posebno kulturno dobro. Prodaja je zaustavljena zbog postupka restitucije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Analiticar

03.04.2019. 15:31

Zivim tu u kraju, skoro su kosili iz jedne firme, i sve lepo pripremili, samo da neko zapali ovo suvo. I onda ce neki ficfiric da se pojavi, kupi za smesne pare, i tako to ide rodjaci...

Мр Радомир Шћепановић

03.04.2019. 15:59

Јел то на фирма која је опљачкана?Где су радне нмашине?

Kop

03.04.2019. 22:27

Nema vina bez ,Godomina' ! Nekad bese,sad osta samo pepeo i dim! Sad nam Smederevku prodaju Makedonci ,kad mi nismo umeli!

Ceca

08.04.2019. 16:46

Sad da vidimo ko ce da ga kupi, pa ce se znati ko je I za koga je upaljeno.