PODSTICAJ POLjOPRIVREDE U NIŠKOM KRAJU: Subvencije teške 60 miliona dinara

D. A.

utorak, 02. 04. 2019. u 11:10

ПОДСТИЦАЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У НИШКОМ КРАЈУ: Субвенције тешке 60 милиона динара

Foto Nenad Živanović

Više para za podsticaj poljoprivrede u niškom kraju
NIŠ - Za podsticaj poljopprivredne proizvodnje Grad Niš će izdvojiti 60 miliona dinara što je više od prošlogodišnjeg fonda skoro za 50 procenat, odlučeno je na sednici Gradskog veća. – rečeno je danas na sednici Gradskog veća.

Saša Stoiljković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu kaže da će se ove godine novac deliti kroz tri programa.


Pročitajte još: Subvencije dvaput veće


- Jedna su direktna plaćanja, druga su mere politike ruralnog razvoja a treća su kategorija podsticajnih sredstava. Ono što će ovogodišnji konkurs razlikovati od prošlogodišnjeg konkursa je veći iznos sredstava za investicije u fizičku imovinu. To je zapravo najtraženija mera. Radi se o nabavci stoke, košnica, plastenika i slično. Posebnu pažnju ćemo posvetiti kreditima iako se građani teško odlučuju za njih a više za subvencije, kaže Stoiljković i dodaje da će umesto pola miliona dinara za pomoć prilikom otplate kedita ove godine izdvojiti pet miliona dinara.


- Ako neko uzme kredit od milion dinara, Grad bi pokrio troškove kamate, ostale osnovne troškove i 250 000 glavnice, tako da bi našem proizvođaču ostalo 750 hiljada na period od tri do pet godina da vrati investicioni kredit. Predstoji raspisivanje konkursa za banku koja bi pod najpovoljnijim uslovima davala kredite proizvođačima, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima - pojašnjava on i dodaje da će konkursi biti raspisani posle prvomajskih praznika i trajaće do utroška sredstava.


Na području grada Niša registrovano je preko 6000 poljoprivrednih gazdinstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Francesco

02.04.2019. 14:53

Po starom dobrom običaju te pare će otići na Ajfone i Audije. Ceo teret će kao i uvek izneti poreski obveznici. Lično, ja bih takođe pomogao domaće poljoprivrednike ali kada bi se u kilo tačno znalo koliko je proizveo kukuruza, pšenice, krompira, luka, koliko je prasića prodao za Božić i koliko litara mleka prodao ispod tezge. Kad dođeš da im naplatiš porez niko nema ni dva ara bašte, a posle suše i poplave svi su imali po 100 dunuma pod kukuruzom, po 100 svinja i po 50 steonih junica... Lopovi.