GOTOVO da nema pecare za rakiju u našoj i susednim zemljama da ne koriste kazane proizvedene u subotičkoj fabrici DES. Njihov kvalitet je nadaleko poznat, ali malo njih zna da su ih napravile osobe sa invaliditetom.

Pročitajte još: Svaki četvrti radnik bez doprinosa

Od 55 zaposlenih, čak 30 je sa invaliditetom. Kako bi im olakšali rad, u proizvodni pogon investirano je 150.000 evra za kupovinu najsavremenijeg lasera namenjenog automatskom sečenju lima od čelika i obojenog metala.

Po rečima direktora Zorana Zarića, nova oprema će zameniti nekoliko mašina, olakšati proizvodni proces i znatno podići nivo bezbednosti zaposlenih osoba sa invaliditetom. Laser mašina skraćuje proces pripreme materija za izradu delova kazana, a time i celog proizvoda.

Pročitajte još: Folksvagen još nije odlučio gde će graditi fabriku

- Proizvodimo 6.800 kazana raznih veličina, a plan je da ove godine dostignemo broj od 8.000. Najveći deo izvozimo, najviše u Rumuniju i Mađarsku, ali i u druge zemlje, kao što su daleka Australija i Amerika - naglašava direktor Zarić. - Više od polovine zaposlenih su osobe sa invaliditetom, a ove godine planiramo da zaposlimo još deset osoba iz te kategorije stanovništva.

Od samog osnivanja 1965. godine, DES je preduzeće usmereno na socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom. Danas je jedno od 16 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju u Vojvodini i primeri dobre prakse iz pogona u Gornjem Verušiću daleko se čuju.

- DES iz Subotice je prmer preduzeća koje na izvrstan način demonstrira taj segment zapošljavanja, osoba sa invaliditetom, zahvaljujući izvanrednom menadžmentu i sjajnom proizvodu koji je našao kupce na gotovo svim kontinentima - ističe Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu.

SUBVENCIJE

POKRAJINSKI sekretarijat za privredu je veliki akcenat dao na poboljšanje položaja i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i iz budžeta APV izdvojena su sredstva za podršku ovim kategorijama stanovništva, socijalnim preduzećima i profesionalnu rehabilitaciju.

- Naše programske linije usmerene su na izdvajanje za subvencije, a reč je o bespovratnim sredstvima za nabavku mašina i opreme, repromaterijala... Prema prvim statističkim podacima, na dobrom smo putu jer je za pet odsto smanjena nezaposlenost osoba sa invaliditetom - dodaje Počuč.