TRSTENIK - VIŠE od 300 takmičara učestvovaće na 10. Državnom prvenstvu u sportskom obaranju ruke, koje se u organizaciji Sportskog saveza Srbije, Kluba sportova snage “FitMaks” iz Trstenika i Sportsko rekreativnog centra Pionirski grad, održava 20. aprila u Beogradu. Organizatori najavljuju za “Novosti” da će snage odmeriti više od 30 takmičarki, budući da je ovaj sport sve popularniji među pripadnicama lepšeg, ali ne i slabijeg pola.

- Još samo na ovom prvenstvu biće moguće prijavljivanje individualnih takmičara, dok već od naredne godine, članstvo u klubu biće obavezan uslov za učešće budući da očekujemo i zvaničan prijem u punopravno člansto Sportskog saveza Srbije - predočava za “Novosti” Nenad Smiljković, predsednik Saveza Srbije za obaranje ruke. -U isto vreme, sam sport postaje i deo međunarodnog olimijskog komiteta, što podrazumeva i učešće na Paraolimpijskim igrama 2024. godine, odnosno OI 2028.godine.

Većim međunarodnim izazovima, predstojeći jubilarni šampionat u prestonici predstavlja odličan izazov. Predviđeno je nadmetanje amatera-početnika i profesionalaca-seniora u pet kategorija, od 75 do 105 i više kilograma, dok je apsolutna kategorija predodređena za takmičenje u konkurenciji žena, juniora do 21.godinu, mastera od 40 i više godina, kao i osoba sa invaliditetom.

Prvenstvo će otvoriti Asen Hadži Todorov, šampion iz Bugarske predsednik svetske federacije, koji odlično poznaje prilike u srpskom obaranju ruke i koji je bio gost na popularnom Kupu “Lazarev megdan” u Trsteniku pre dve godine.

- U planu je da naša reprezentacija do kraja godina učestvuje,između ostalog,na Evropskom prvenstvu u Grčkoj i Svetskom prvenstvu u Rumuniji do kraja godine - napominje Smiljković.

Na jednom od kupova u sportskom obaranju ruke u Trsteniku

Sportsko obaranje ruke u svetu ima tradiciju od oko pola veka, a kod nas je krenula ekspanzija pre 10 godina. Trenutno se obaranjem ruke u Srbiji aktivno bavi oko 250 sportista u 10 registrovanih klubova.U Savezu veruju da će se sa zvaničnim priznanjem od Ministarstva sporta i omladine, ova, za naše pojmove još uvek mlada disciplina, dodatno omasoviti.

Nenad Smiljković, predsednik Saveza Srbije za obaranje ruke