Novi život Šajkače

I. MITIĆ

29. 03. 2019. u 07:28

Нови живот Шајкаче

Paviljon sagrađen 1959. u obliku srpske šajkače, Foto I. M.

Počela obnova okruglog paviljona bivšeg Leskovačkog sajma

NA prostoru gde su se decenijama održavale velike sajamske manifestacije po kojima je Leskovac bio prepoznatljiv širom bivše Jugoslavije, nići će moderan tržni centar. Obnova okruglog paviljona nekadašnjeg Leskovačkog sajma je počela nedavno. Od čuvene "Šajkače", neobičnog arhitektonskog rešenja, ostaće samo betonska konstrukcija. Dotrajala stolarija je već uklonjena, a biće zamenjen i kompletan krov.

U ovdašnjoj kompaniji "Metla komerc" kažu da je projektom predviđena i unutrašnja reorganizacija prostora paviljona dogradnjom ploče koja će dodatno ojačati objekat i odvojiti donju i gornju etažu.

- To podrazumeva i ugradnju liftova i pokretnih stepenica i sve ono što zahteva moderan tržni centar. Želja nam je da leskovačkom arhitektonskom blagu vratimo stari sjaj i u taj posao biće uloženo oko 2,3 miliona evra - ističu u "Metla komercu".

Dve devastirane hale su srušene, a jedan od objekata pored okruglog paviljona je već obnovljen, uključujući i parterno uređenje ispred njega. Na uglu Mlinske i Ulice Koste Stamenkovića planira se izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Projektom se predviđa formiranje i novog parka sa dečjim igralištem i izgradnja podzemne garaže. Nekadašnje leskovačko sajmište činilo je pet hala od oko 8.000 metara kvadratnih u centru grada. Polovinu te površine čini paviljon sagrađen 1959. u obliku srpske šajkače, u kojem su se osim čuvenih sajmova tekstila i tekstilnih mašina održavali koncerti i sportska nadmetanja. Arhitekta Milorad Cvetić i inženjer Edmund Baglač su svojim neobičnim rešenjem privukli pažnju svetske stručne javnosti, a Okrugli paviljon je dugo bio simbol grada na Veternici.

GRAĐANI NISU DOPUSTILI

"METLA komerc" kupila je Leskovački sajam pre dve godine od grupe Delta Real Estate koja je lokalnoj samoupravi, zbog velikih troškova obnove, predlagala rušenje okruglog paviljona i izgradnju stambeno-poslovnog bloka sa hotelom i parkingom. Veliki broj Leskovčana tada je stao u zaštitu ovog simbola grada. Tada je zaključeno da bi rušenje "Šajkače" bilo nasilje nad kulturnim dobrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije