Prst u oko ili simbol saradnje

Z. GRUMIĆ

četvrtak, 28. 03. 2019. u 09:33

Прст у око или симбол сарадње

Lokacija za bistu Ševčenka, Foto: Z. G.

Javnost u Novom Sadu podeljena u vezi sa odlukom o postavljanju biste ukrajinskog pesnika. Spomenik Tarasu Ševčenku uskoro na postamentu

OVONEDELjNA odluka Skupštine grada da u Novom Sadu bude postavljena bista ukrajinskog pesnika, slikara i narodnog tribuna iz 19. veka Tarasa Ševčenka (1814-1861), naišla je na podeljena mišljenja u novosadskoj javnosti, budući da se reagovanja tim povodom ogledaju u prvom redu kroz aktuelne političke odnose između Rusije i Ukrajine.

Dok za predstavnike skupštinske većine, koju predvodi SNS, taj poklon predstavlja konkretan gest jačanja partnerske saradnje Novog Sada i Lavova, formalizovane pre petnaestak godina, dotle je za SRS, kao i odbornika Pokreta socijalista, to neprimeren čin i, prema rečima predsednika Odborničke grupe radikala Đurađa Jakšića, prst u oko bratskoj Rusiji.

- Cilj postavljanja spomen-obeležja tom najznamenitijem ukrajinskom umetniku su učvršćivanje saradnje dvaju gradova i doprinos negovanju nacionalne tradicije ukrajinske zajednice u našoj zemlji - navedeno je u odluci, uz napomenu da su ambasador Ukrajine u Srbiji i gradonačelnik Lavova pre dve godine izrazili želju da bistu poklone Novom Sadu.

Tu inicijativu, kojoj se u međuvremenu priključila i ukrajinsko-rusinska zajednica u Vojvodini, prihvatile su nadležne gradske institucije, uključujući i Skupštinu.


PROČITAJTE JOŠ - Spomenik kralju Aleksandru u Beogradu


- Nije tačno da je Ševčenko bio borac za slobodu svih slovenskih naroda, kako je predstavljen. On se borio za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije, a poznato je da je Kijev za Ruse ono što je Prizren za Srbe - izjavio je novinarima Jakšić, ističući da nikakve veze ne postoje između tog ukrajinskog pisca i Novog Sada, pa je stoga neprimereno da ima spomenik u našem gradu.

Posebno je, u tom pogledu, sporan darodavac, kaže Jakšić, i dodaje da je Lavov odranije centar ukrajinskih ekstremista.

- Taj grad u Galiciji, na zapadu Ukrajine, središte je ukrajinskih neonacista. Malo-malo pa se tamo desi nekakav skandal, a jedan od većih je da je Lavov ovu 2019. proglasio godinom Stepana Bandere, čija se Ukrajinska pobunjenička armija borila na strani Hitlera, protiv ruske Crvene armije.

Taras Ševčenko, Foto "Vikipedija"

Jakšić smatra da bi, imajući u vidu "različite vrednosti" koje baštine naš i ukrajinski grad, trebalo da Novi Sad raskine partnerske odnose sa Lavovom.

S druge strane, Novi Sad nastoji da održava i razvija ranije uspostavljene prijateljske odnose sa tim gradom, ali i da doprinese dobrim odnosima Srbije i Ukrajine, jedne od država koje nisu priznale nezavisnost Kosmeta.


MESTO

BISTA od bronze visine 105 centimetara, na granitnom postamentu visokom dva metra, biće postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića. Za postavljanje biste nisu potrebna sredstva iz budžeta grada, navedeno je u odluci.USTANIK PROTIV POLjSKE VLASTELE

ISTORIJSKI izvori kažu da je Ševčenko bio veliki borac za ukrajinski jezik i za slobodu svog naroda. Njegova čuvena poema "Hajdamaki" posvećena je antifeudalnom ustanku Ukrajinaca protiv poljske vlastele. Datumi rođenja i smrti Tarasa Ševčenka postali su dani nacionalnog okupljanja Ukrajinaca u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije