GRADSKA biblioteka "Vladislav Petković Dis" konačno je, posle decenija podstanarskog staža, dobila svoj krov nad glavom. Svečanom otvaranju kuće knjige u gradu na Moravi, koja je od utorka smeštena u nekadašnji objekat Doma Vojske, kompletno rekonstruisan, dograđen i modernizovan, pored nekoliko stotina gostiju, prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a simbolično je ključeve biblioteke direktoru ove ustanove Bogdanu Trifunoviću predao gradonačelnik Milun Todorović.

Nova zgrada, kako je kazao Todorović, prostire se na oko 3.500 kvadratnih metara, na tri nivoa i s četvrtim ispod zemlje, a investitor celokupnog projekta je Grad Čačak, koji je iz sopstvenog budžeta izdvojio oko tri miliona evra. Na oko dva kilometra polica složeno je više od 130.000 knjiga i časopisa. Prvi put čačanska biblioteka ima svoju dvoranu, gde će se ubuduće izvoditi koncerti i manje pozorišne predstave, kao i svoju čitaonicu, izdvojena odeljenja za odrasle, za stručnu literaturu, kao i za decu.

Pročitajte još - Sporan konkurs za direktora Biblioteke grada Beograda

- Ovo je veliki dan, ne samo za Čačak, već za celu zemlju. Danas je praznik kulture, bibliotekarstva i knjige - rekao je ministar Vukosavljević. - Ovo je sjajan primer kako je lokalna samouprava svojim sredstvima finansirala celokupan projekat, a Ministarstvo je skromno pomoglo u kompjuterskoj opremi. Otvaranje biblioteke predstavlja novi zamajac u podizanju kvaliteta kulturnog života u Srbiji.

Direktor Trifunović je dodao da je događaj presedan za kulturu, jer skoro 30 godina nije bilo otvaranja matične biblioteke u Srbiji. Ujedno, čačanska biblioteka preseljenjem u novu zgradu postaje najveća javna biblioteka ne samo u Srbiji, već i u regionu, a i šire.

Svečanost je uveličao nastup hora čačanske Gimnazije, pod upravom profesorke Mirjane Janevske, dok je glumac Nebojša Kundačina recitovao stihove pesnika čije ime nosi gradska biblioteka. Ustanova je za useljenje, kao poklon, dobila i 1.200 knjiga od Narodne biblioteke. Poseban aplauz na svečanom otvaranju od mnogobrojne publike dobio je ovdašnji često nagrađivan pisac Vladan Matijević, koji je u svom obraćanju zaključio:

- Dobrodošli u mesto za lečenje duše!

Ministar kulture uručio simbolično ključeve


ZAPOŠLjAVANjE

GRADSKA biblioteka će čitaocima biti dostupna od sutra, a nova zgrada se nalazi u Sinđelićevoj ulici broj 24.

- Završili smo najveći deo posla. Sada nas očekuje rad sa našim čitaocima u novom i modernom prostoru. U daljem radu nam predstoji borba za novo zapošljavanje, pre svega stručnih kadrova - kazao je direktor Trifunović.

Deo biblioteke