PISAO sam zahteve i žalbe, lično objašnjavao u čemu je problem, ali ni posle osam godina nisam uspeo da u bojnički Katastar nepokretnosti upišem imovinu koju sam nasledio po pravosnažnom rešenju nadležnog suda. Oni tvrde da ne znam šta hoću, a ja da sam po njihovim papirima vlasnik samo dela imovine koja mi je pripala - kaže Dobrosav Tošić, i naglašava da je zamešateljstvo započeto još 1965.

Posle smrti oca, on i jedan od njegove braće su se odrekli nasledstva, pa su po trećinu ukupnog imetka od oko 1,65 hektara zemlje sa kućom i okućnicom dobili pokojnikova supruga Leposava, sin Branko i ćerka Branka koja je kasnije sa majkom sklopila ugovor o doživotnom izdržavanju, te kada je majka umrla nasledila i njen deo.

Pročitajte još: Hiljade pokojnika u katastru

- Posle smrti moje sestre Branke, sud je te je dve trećine naše očevine raspodelio tako što je moj brat Branko nasledio trećinu, dok je meni pripao ostatak jer se drugi brat odrekao tog prava u moju korist. Rešenje je postalo pravosnažno krajem 2011. i od tada ne uspevama da se izborim sa Katastrom - kaže Dobrosav, i objašnjava da su nadležni zaturili onaj deo koji je Branki bio pripao po osnovu ugovora sa majkom Leposavom, iako se i o toj zaostavštini raspravljalo na sudu.

Kaže, pokojna majka je i dalje upisana kao vlasnik, a u jednom od rešenja nema ni brata Branka koji se u oba postupka prihvatio nasledstva.

Zato se Dobrosav obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te pre mesec i po dobio odgovor da je njegov predmet prosleđen nadležnima u Republičkom geodetskom zavodu. Dok čeka ishod, priznaje da se 2014. bio umorio od svega i povukao žalbu koju je podneo, ali je u međuvremenu odlučio da istraje u "borbi za pravdu".

OBJAŠNjENjE NADLEŽNIH

ODGOVARAJUĆI na Tošićev zahtev za objašnjenje o upisu po rešenju o nasleđivanju, bojnička Služba za katastar nepokretnosti tvrdi da je promena ispravno sprovedena. Tako je Dobrosav naslednik 2/9 imovine sestre Branke, a njegov brat Branko 1/9. Kada se tome doda i trećina koju je nasledio od oca, Brankov deo iznosi 4/9. Za sporne 3/9 vlasništva njihove majke Leposave, kažu, naslednici nisu podneli zahtev za upis.