NEKOLIKO dana pred 25. mart, kada se navršava 20 godina od pogibije borbenog pilota potpukovnika Živote Đurića, grupa žitelja njegovog rodnog Davidovca kod Paraćina je započela izgradnju platoa za spomen-obeležje stradalom junaku.

PROČITAJTE JOŠ - KOMENTAR: Heroji

Ali, po prijavi nekih drugih meštana opštinskoj Službi za inspekcijske poslove, o tome da u centru sela nepoznate osobe izvode radove na javnoj površini, građevinski inspektor je na terenu utvrdio da ne postoji ni tehnička dokumentacija, ni građevinska dozvola, pa čak ni zahtev za izdavanje saglasnosti, zbog čega je na ložio obustavu radova.

Iz Opštinskog odseka za informisanje objašnjavaju da prvi čovek Paraćina niti je zabranio, niti je potpisao bilo kakav dokument kojim se obustavlja ili zabranjuje izgradnja spomenika za koji niko nije ni podneo zahtev. Saopštavaju, ipak, da je neophodno poštovati proceduru koja podrazumeva formiranje Inicijativnog odbora, donošenje zvanične odluke i pribavljanje saglasnosti opštinske Komisije za nazive trgova i ulica. Kada se o tome izjasne i odbornici SO, slede izdavanje lokacijske dozvole, parcelizacija, izrada idejnog projekta... sve do dobijanja građevinske dozvole i upućivanja zahteva Ministarstvu odbrane da dozvoli upisivanje podataka.

APSURD

NA davidovačkom aerodromu postoji spomen-obeležje pilotu Đuriću, a u Paraćinu je 2016, u blizini srednjih škola, svečano otkriven spomenik svim žrtvama iz 1999.