PROBLEMU pravilnog odlaganja električnog, elektronskog i drugog opasnog otpada poslednjih godina naši građani prilaze sve ozbiljnije, što potvrđuju ne samo podaci o porastu prikupljenih količina, nego i način prikupljanja i daljeg tretmana, koji se umnogome obavlja po evropskim standardima.

Sve je više ovlašćenih firmi koje građanima, na telefonski poziv ili preko internet sajta, šalju vozila i radnike na kućne adrese da odnesu stare televizore, frižidere, dotrajale monitore kompjutera i druge elektro-uređaje i da za to vlasnicima isplate određen iznos, prema utvrđenom cenovniku.

- U poslednje vreme beležimo trend rasta poziva građana da nam predaju električni i elektronski otpad za određenu nadoknadu. Da li nas zovu više zbog novca, ili je primarna ekološka svest, zasad ne možemo baš da kažemo - predačava, za "Novosti", Slaviša Ćirić, osnivač i vlasnik novosadske firme "Skan metals", koja se tim poslom bavi duže od decenije.

Pročitajte još - Nađeno još nelegalno zakopanog opasnog otpada (FOTO)

U svakom slučaju, bolje je, dodaje naš sagovornik, da se dotrajali elektro-aparati predaju ovlašćenim firmama, kako bi se tim otpadom dalje upravljalo po odgovarajućim standardima, odnosno kako bi bio prosleđen reciklažnim centrima.

Ti reciklažni centri, kakvih ima nekoliko u našoj zemlji, suočavaju se s određenim finansijskim problemima poslednjih godina budući da, kako tvrde u Udruženju reciklera Srbije, poprilično kasne državni podsticaji koji toj industriji sleduju u skladu sa propisima.

- Protekle godine u Srbiji je prerađeno 83.000 tona opasnog otpada, a za taj tretirani otpad trebalo je da recikleri dobiju 3,2 milijarde dinara iz državnog budžeta, a dosad još nisu dobili ni dinar - navodi Vladimir Živaljević, predsednik Udruženja, napominjući da od nadležnih još nema odgovora koliko će da kasne te uplate.

Reciklažna industrija nije isplativa, odnosno ne može da opstane bez podsticaja države, pre svega zato što se znatan deo opasnih tretiranih materija izvozi, i to mora da se plati, pa recikleri moraju da uzimaju bankarske kredite kako bi isfinansirali deo svojih poslova.

PRERADA

U SRBIJI je od 2010. godine do danas, prema podacima udruženja reciklera, prerađeno skoro 500.000 tona opasnog otpada.

CENE

ZA staru veš-mašinu plaća se oko 800 dinara, za frižidere 500, šporete 450, a televizore od 400 do 500 dinara. Godišnje, veli Ćirić, prikupe od 3.000 do 3.500 tona elektrootpada, koji se uskladišti i otprema na odgovarajući način.