Niš: Odbornici vredni i bez opozicije

D. ALIHODžIĆ

sreda, 20. 03. 2019. u 06:13

Ниш: Одборници вредни и без опозиције

Foto D. Alihodžić

Skupštinska većina u gradu na Nišavi, uprkos (ne)očekivanom bojkotu, u utorak efikasno radila čak pet sati. Gradonačelnik tvrdi da je problem sa temama za raspravu bio tehničke prirode

SKUPŠTINSKA većina u Nišu uspela je da u utorak uspešno okonča zasedanje lokalnog parlamenta, iako su predstavnici opozicije - njih 13 od ukupno 61 odbornika - odbili da učestvuju u radu.

Sednicu Skupštine bojkotovali su svi članovi opozicionih stranaka iz tri odborničke grupe koje su podržali nezavisni Momir Stojanović i Dejan Petković, a nije im se pridružila samo Jelena Đorđević iz "Zavetnika".

- Podneo sam predlog da se diskutuje o imovinskim kartama predstavnika vlasti i opozicije, a zbog stanja u javnim preduzećima je bilo potrebno da se otvori i ova tema. Čak sam predložio i kako da rešimo problem, te zatražio da razgovaramo o razvoju grada. Nažalost, nijedna od ovih tačaka se nije našla u dnevnom redu - kaže Branislav Jovanović ispred poslaničke grupe nazvane "Niš moj grad".

PROČITAJTE JOŠ - Niš: Investicije ili zalet za izbore?

Miodrag Stanković iz odborničke grupe Demokratske stranke kaže da će bojkotovati i sve naredne sednice, ukoliko vlast nastavi da ignoriše zahteve građana.

- Odbijeni su predlozi da se raspravlja o smanjenju neopravdano uvećanih računa za grejanje, o rasvetljavanju svih slučajeva paljenja automobila u našem gradu, o zahtevu za vraćanje Nišu Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore. Odbijeno je čak i da se razgovara o obezbeđenju svih pružnih prelaza adekvatnom signalizacijom - nabraja Stanković.

Ubrzo je, međutim, stiglo i objašnjenje iz tabora vdajuće većine.

- Tačke za proširenje dnevnog reda nisu usvojene jer tehnički nisu bile urađene kako treba. Predstavnicima opozicije je određeno vreme da to isprave, ali ništa nisu uradili - kaže gradonačelnik Darko Bulatović, dok njegov partijski kolega i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke prof. dr Zoran Perišić smatra da je odbornicima kao predstavnicima građana mesto u skupštinskoj sali, a ne izvan nje.

Deo niške opozicije Foto Niške vesti

ČOKOLADICE

ODBORNIK naprednjaka Boban Đunić je kolegama iz opozicije kao osveženje ponudio čokoladice "najlepše želje", ali su ih oni odbili. Ali, Branislav Jovanović najavljuje da će uzvratiti istom merom i od dnevnica kupiti "osveženje" kolegama iz vlasti.


BILANS

ŠEF odborničke grupe SNS prof. dr Zoran Perišić kaže da su i bez prisustva opozicije diskusije po svim temama bile sadržajne, pa je za pet sati rada raspravljano o čak 36 tačaka dnevnog reda i donete su odluke bitne za funkcionisanje grada.