ZBOG MANJKA KADRA: Aleksinčani proteze čekaju i po 10 meseci

J. Ć.

16. 03. 2019. u 11:52

Više od 200 starijih Aleksinčana teško stiže do stomatologa. Zbog manjka kadra spisak pacijenata sve duži

ЗБОГ МАЊКА КАДРА: Алексинчани протезе чекају и по 10 месеци

Ministarstvo propisalo samo dva stomatologa i jednog tehničara

ZBOG manjka kadra u aleksinačkom Domu zdravlja, stariji građani, već godinama, na stomatološke proteze čekaju i do 10 meseci. Liste čekanja su sve duže, potvrđuju nam u aleksinačkom Domu zdravlja, a trenutno blizu 200 pacijenata čeka da dobije nove zube. Problem je, kako kažu u ovoj ustanovi, manjak kadra, jer u Aleksincu na odeljenju za odrasle rade samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa.

- Predao sam zahtev za protezu u septembru 2017. godine. Nekoliko meseci nisam ni išao da proverim da li je gotova jer je bila zima, pa nisam mogao da se krećem, a kada sam otišao u martu, rekli su mi da još nije gotova. Tek negde u aprilu su me zvali da mi kažu da je gotova. Moja komšinica, koja je predala zahtev posle mene, nije jadna ni dočekala da uzme protezu - kaže osamdesetjednogodišnji Aleksinčanin M. A.

Agonija čekanja, kako tvrdi stomatolog iz Aleksinca Dragan Stamenković, traje godinama.

- To je zato što je po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja i PIO fonda nama dodeljen jedan zubni tehničar odnosno dva stomatologa za odraslo stanovništvo u Aleksincu. Spas bi nam bio još jedan tim, ali je to po sadašnjim normativima nemoguće. Zakon o zdravstvu iz 2006. godine predviđa broj izvršilaca prema broju stanovnika na određenoj opštini, ali zbog mere zabrane zapošljavanja sprečeni smo da ih zaposlimo - kaže on i pojašnjava da bi se sa povećanjem broja stomatologa i zubnih tehničara znatno rasteretile duge liste čekanja, jer Aleksinac broji između 9.000 i 10.000 starijih od 65 godina koji imaju pravo na izradu subvencionisanih ili besplatnih stomatoloških proteza.

PREZAUZETI ZUBARI KAKO objašnjava Dragan Stamenković, zubni tehničar u Domu zdravlja, po normi izrađuje 24 proteze mesečno, za 12 pacijenata (gornja i donja proteza), tako da svakom stomatologu sleduje po šest pacijenata mesečno. Ali, u toku meseca, zubni tehničar u saradnji sa lekarima odradi i do 40 reparatura proteza mesečno, a tri reparature se normiraju kao jedna nova proteza, što premašuje mesečnu normu.

PROČITAJTE JOŠ - Kad proteza postane jedino rešenje

Međutim, iako Ministarstvo dozvoljava da se bez njihove saglasnosti zaposle radnici na određeno vreme, umesto onih koji su na bolovanju ili na opravdanom odsustvu, Stamenković objašnjava da bi se u tom slučaju ti radnici plaćali iz budžeta Doma zdravlja, koji nema dovoljno sredstva.

- Domovi zdravlja finansiraju se jednim delom iz Republike, drugim delom iz opštine, i trećim iz sopstvenih prihoda. Naši osnovni prihodi su mali, jer je je reč o malom domu zdravlja, a bruto plata jednog lekara je otprilike 160.000, dok je za tehničara i medicinsku sestru između 80.000 i 90.000. Za malu sredinu kakva je Aleksinac, to je na godišnjem nivou neizvodljivo - kaže on.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije