Okružni zatvor u saradnji sa Narodnim muzejom u Prokuplju organizovao je izložbu radova Bate Anđelkovića umetnika iz Vučja koju su pored posetioca Galerije „Boža Ilić“ mogli da pogledaju i osuđenici u prokupačkoj zatvorskoj ustanovi. Naime, zbirka radova pomenutog umetnika po rečima Jasmine Mirović, upravnice zatvora prvo je organizovana na šetalištu zatvorenog odeljenja gde su lica koja su u strogom režimu kazni mogla da odgledaju umetnička dela oslikana na raznim predmetima.

-Naš posao jeste da se bavimo čoekom koji je izvršio krivično delo ali se sa druge strane bavimo i motivma i rzalozima zbog kojih je to uradio i trudimo se da u tom procesu učestvuje čitav niz stručnjaka,psihologa, pedagoga i verskih poslanika. Praksa je međutim da pružimo mogućnost osuđenim licima da se umetnički izraze u različitim oblicima stvaralaštva koja oplemenjuju i pročišćavaju njihovu psihu i dušu-kaže upravnica Mirković.

Pročitajte još - Iza rešetaka nastaju i umetnici

Ona dodaje da u tom smislu Uprava za izvršenje krivičnih sankcija neguje tradiciju organizovanja brojnih kulturnih manifestacija a zahvaljujući umetniku iz Vučja i njegovom radovima u drvetu ,kamenu, na panjevima, starim koferima starim,prikazana je hronika iz srpskog stradanja kroz istoriju.

-Na izložbi je prikazan ciklus mojih mini radova a repertoar je iz dela istorije sprskog naroda kojom su oobuhvaćene loze Nemanjića, Karađorđevića i Obrenovića sa opomenom da nam se ne ponavljaju tragični delovi istorije-ističe umetnik Bata Anđelković koji je u Toplici već izlagao svoja dela a kojima su kaže obuhvaćeni i portreti upokojenog patrijarha Pavla.