Jevreji bili dobre komšije

V. Ć.

sreda, 13. 03. 2019. u 15:10

Јевреји били добре комшије

Foto: V. Ć.

Zvaničnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Pirotskog okruga odali počast pirotskim Jevrejima
PIROTSKI Jevreji bili su dobre komšije ne samo u ovog gradu već svuda širom Srbije gde god su živeli. Ovaj grad je jedan od retkih koji tradicionalno organizuje komemoracije u znak sećanja na svoje sugrađane koji su daleke 1943. godine, pali u ruke bugarskih okupacionih vlasti i odvedeni u koncetracijone logore.

To je poruka i podsećanje sa komemoracije kraj spomenika Davidova zvezda u Pirotu, gde su cveće položili gradonačelnik Vladan Vasić, potpresednik Saveza jeverskih opština Srbije Aleksanadr Gaon, predsavnici niške jevrejske opštine, Pirotskog okruga, vojske, policije, boračkih organizacija.

- Ovo je prilično emotivan trenutak i mi nastojimo da poštujemo prošlost, da bi smo išli ka budućnosti. Potomci stradalih Jevreja uvek su dobrodošli u ovaj grad. Stalno se sećamo pogroma u noći između 12. i 13. marta 1943. godine kada su odavde pohapšene i odvedene čitave porodice, od kojih se niko nije vratio. Želimo da sarađujemo u svim oblastima sa Jevrejima i državom Izrael - rekao je pored ostalog Vasić.

PROČITAJTE JOŠ - Neizbrisiv trag Jevreja u Pirotu

Gaon je konstatovao da su ljudi u Pirotu, zaista emotivno doživeli pogrom nad svojim dojučerašnjim komšijama, prijateljima i poznanicima i da je Savez jevrejskih opština zahvalan ovom gradu na ovakvom odnosu prema prošlosti. Gradonačelniku Pirota je poklonio monografiju o najuspešnijim Jevrejima koji su vekovima živeli u Srbiji i značajnio doprinosili njenom razvoju.

Pirotske Jevreje, njih 178 muškaraca, žene i dece su daleke 1943. godine pohapsile bugarske okupacione vlasti i poslale ih u logore smrti iz kojih se niko nije vratio. Ulica u kojoj su živeli i u kojoj je danas spomenik u vidu slomljene Davidove zvezde zove je Jevrejska.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije