PRVO rođendansko slavlje Anje, Jovana i Milana, 26. februara, ispunilo je velikom srećom porodicu Roknić u Kljajićevu, nadomak Sombora. Pogotovo što su Jovanka i Stevica Roknić dobili trojke posle pet godina provedenih u složnom braku.

Posle venčanja su, naravno, želeli da postanu roditelji i nisu razmišljali o tome da li će imati dečaka ili devojčicu. Njihov san se ostvario 26. februara 2018. godine - trostruko.

Tada su na svet u novosadskom porodilištu "Betanija" došli prvo Jovan, pa minut kasnije Milan i na kraju Anja. Sve troje su imali više od dva kilograma, a Milan čak 2,4 kilograma, što za trojke nije uobičajeno.

KAKO kaže ovaj bračni par, dolaskom na svet trojki ostvarili su svoje želje o porodici sa više dece.

Naime, posle četiri godine zajedničkog života obratili su se poznatom subotičkom lekaru dr Luki Anđeliću, koji im je pomogao da se ostvare kao roditelji.

Pročitajte još: Trojke su atrakcija Smedereva

- Doktor Anđelić nam je rekao da ćemo već za godinu dana biti na putu roditeljstva, što se, na našu sreću, i ostvarilo. Neizmerno smo mu zahvalni, koliko na stručnosti, toliko i na ljudskosti - sa radošću se priseća Jovanka, i dodaje da je celu trudnoću podnela lako.

DECA su bila napredna, pa su kući s majkom došla posle sedam dana provedenih u porodilištu. Ovaj bračni par se odmah suočio s tim šta znači imati tri bebe.

- Tih prvih 60 dana nismo uopšte spavali. Posle prvog plača, plakalo je sve troje, a mi smo spremali hranu, presvlačili ih, kupali ih... Bake su se zdušno posvetile koliko trojkama, toliko i nama. I sada kada o tome govorim ne mogu da verujem kako smo sve to izdržali. Najvažnije je da su deca napredna i zdrava. Sada kada njih imamo - imamo sve, a onoga čega nemamo će biti - sa osmehom priča Jovanka.

Plavooki Milan u naručju oca Stevice radoznalo posmatra i sluša majku dok govori o njihovim prvim danima i mesecima, a Anja je za to vreme posvećeno gledala crtani film. Milan je najglasniji i kolovođa, prvi se budi, često se ljuti i to glasno iskazuje, a Jovan ni posle godinu dana ne može da se navikne na grlatog brata - ponosno kažu Jovanka i Stevica.

SAMO za hranu mesečno je potrebno izdvojiti 30.000 dinara, a koliko novca daju za pelene, više i ne računaju. Što se troškova tiče, njih, čini se, pokriva ljubav prema deci.

Jovanka kaže da dok je bila trudna Stevica nije radio i da je tada bilo teško, ali su ipak izdržali. Mnogo ljudi im je pomoglo i pozajmilo pare, i sve su vratili i nikom nisu ostali dužni. Na sreću, Stevica se u međuvremenu zaposlio i sada je mnogo lakše što se materijalne strane tiče, ali je zato Jovani teže jer mora sama da brine o trojkama dok se suprug ne vrati s posla.

POMOĆ DRŽAVE

OD države, deca su dobila nešto po novom, a nešto po starom zakonu. Jovan kao prvo dete po starom zakonu trebalo je da dobije 100.000 dinara, ali je dobio samo 39.000 dinara, koliko je propisano izmenama zakona.

Milan i Anja su svoja prava ostvarili po novom zakonu, tako da drugo dete naredna 24 meseca prima 10.000, a Anja će kao treće dete u porodici narednih devet godina primati 12.000 dinara.