PIROĆANCI KAPUT-ĆILIMOM ODUŠEVILI PARIZ: Ćilim kao kreacije u gradu umetnosti

V. Ć.

06. 03. 2019. u 17:15

Motivi sa pirotskog ćilima, koje je na ženskim odevnim predmetima, kreirala piroćanka i novinarka Silvana Tošić, viđeni su i u gradu mode i umetnosti, u francuskoj prestonici

ПИРОЋАНЦИ КАПУТ-ЋИЛИМОМ ОДУШЕВИЛИ ПАРИЗ: Ћилим као креације у граду уметности

Foto: Privatna arhiva

MOTIVI sa pirotskog ćilima, koje je na ženskim odevnim predmetima, kreirala piroćanka i novinarka Silvana Tošić, viđeni su i u gradu mode i umetnosti, u francuskoj prestonici - Parizu. Reč je o reviji "Pariz fešn", kojom su, defilovale i pirotske manekenke, a jedan od najinteresantnijih predmeta, za koji su modni poslenici pokazali izuzetno interesovanje jeste ženski kaput sa etno motivima.

- Kao što sam i očekivala i potajno se nadala, najveću senzaciju među prisutnima izazvao je "kaput-ćilim", koji sam napravila od ćilima satkanog pre sto godina na razboju moje bake Dušanke, od koje sam inače i nasledila ljubav prema ćilimarstvu. U kombinaciji sa "Tigrovim" čizmama, na kojima su takođe bili motivi ćilima, delovao je besprekorno; spojivši istovremeno epohu i današnjicu-kaže u izjavi za "Novosti" Silvana Tošić, novinarka pirotskog dopisništva RTS.

Pročitajte još - Kad se Južnoafrikancu više dopadne život u Pirotu nego u Kejptaunu

Kako dalje navodi, kreatori koji su u izjavama ocenjivali ovaj "etno-glamur", podno Ajfelove kule, reviju su uglavnom okarakterisali kao novi iskorak i osveženje, beg od monotonije i klasike, na događaju koji je upriličen za mlade neafirmisane dizajnere i kreatore iz Evrope i sveta.

Toliko pominjanoj reviji prisustvovala je i Viktorija Živković, iz ambasade Srbije u Parizu. Tošićeva je do sada imala više revija u Pirotu i po Srbiji, u Nemačkoj i Hoplandiji, a pariska joj je jedna od najznačajnijih i najuspešnijih.

Kreiranjem odevnih predmeta sa motivima pirotskog ćilima počela je da se bavi pre pet godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije