Sremska Kamenica: Najkraćim rezom do tumora pluća

Z. GRUMIĆ

05. 03. 2019. u 07:54

Čuveni španski grudni hirurg Dijego Rivas operisao dva pacijenta. Predstavio minimalno invazivnu VATS metodu, koju je izumeo

Сремска Каменица: Најкраћим резом до тумора плућа

Dr Rivas (u sredini) u hirurškoj sali Foto Nina media

U OKVIRU svoje balkanske turneje svetski poznati grudni hirurg dr Dijego Rivas posetio je u ponedeljak Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici gde je, zajedno sa našim hirurzima, operisao dva pacijenta i predstavio videotorakoskopsku (VATS) hirurgiju, čiji je rodonačelnik.

Posle prezentacije te minimalno invazivne hirurške metode, kojoj su prisustvovali domaći hirurzi i nekoliko njihovih kolega iz Hrvatske i BiH, doktor Rivas je zajedno sa stručnjacima kameničkih instituta izveo VATS lobektomiju kod dvaju pacijenata.

Ta operacija grudnog koša, koja se izvodi pomoću endoskopske kamere i endoskopskih instrumenata, kroz rez od tri do četiri santimetra, prenošena je putem video-linka u sali Instituta za plućne bolesti.

- Čuveni svetski hirurg prvi put dolazi u našu zemlju i ovo je veliki dan za srpsko zdravstvo, pre svega za našu grudnu hirurgiju. Popularisanjem ove metode, bićemo ukorak s vremenom u ovoj oblasti - istakao je dr Ivan Kuhajda, upravnik Klinike za grudnu hirurgiju pri kameničkom Institutu.

On je napomenuo da se VATS metoda u tom institutu odranije primenjuje ali, kako je naglasio, očekivanja su da će interesovanje naših hirurga biti znatno veće posle ove posete čuvenog hirurga doktora Rivasa.

- Drago mi je što sam imao priliku da, među nekoliko zemalja Balkana, posetim i Srbiju. Vidim da postoji veliko interesovanje da se i u vašim bolnicama primenjuje ova hirurška metoda, koja je posebno značajna za brži oporavak pacijenata a donosi dobrobit i zdravstvenoj ustanovi koja je primenjuje - izjavio je novinarima dr Rivas, koji je trenutno stalno angažovan u klinici u kineskom gradu Šangaju.


BILI I OSTALI U VRHU

PRVE operacije VATS metodom u kameničkom Institutu za plućne bolesti počele su 1996. godine, a proteklih pet godina obavljeno je oko 20 takvih zahvata.

- Bili smo u vrhu kada je reč o praćenju trendova u modernoj hirurgiji, a ovim nastavljamo tim putem - rekao je upravnik dr Kuhajda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije