Sombor: Otkaz za uzbunjivače

Z. RAJIĆ

05. 03. 2019. u 19:00

Ukazali na nepravilnosti u "Severtransu", pa izgubili posao. Peticiju dvojice sindikalaca direktorka ocenila kao uvredu rukovodstva

Сомбор: Отказ за узбуњиваче

Izgoreli autobus "Severtransa" u Beogradu

SINDIKALCI Aleksandar Đurišić iz Sivca i Mirko Erdelj iz Kljajićeva, obojica sa više od 20 godina staža, otpuštena su s posla zato što su ukazala na nepravilnosti u radu preduzeća. Odluku o njihovom otkazu donela je Snežana Cico, generalna direktorka "Severtransa" u Somboru, u kojem je Đurišić bio vozač-kondukter autobusa, a Erdelj poslovođa radionice. U obrazloženju otkaza, direktorka je navela da su Đurišić (predsednik Ujedinjenih sindikata "Severtransa") i Erdelj (predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću) uputili dopis Ministarstvu privrede "sa grubim, neistinitim i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu - peticiju za smenu generalnog direktora i kompletnog rukovodstva preduzeća".

Kao razloge za peticiju, koju su dostavili i Skupštini APV i gradonačelnici Sombora Dušanki Golubović, sindikalni čelnici naznačili su loše stanje voznog parka i puštanje u saobraćaj neispravnih vozila, mobing nad zaposlenima, neizdavanje ugovora radnicima i malverzacije i prikrivanje ogromnih kazni koje "Severtrans" plaća zbog prekršaja u inostranstvu. Oni ističu da su sve njihove tvrdnje lako dokazive, podsećajući da su u poslednje vreme "Severtransovi" autobusi goreli i ugrožavali bezbednost putnika u Crvenki, Beogradu, Sirigu, kao i na putu Stapar - Lugovo, a u novembru i januaru zbog tehničkih nedostataka, ocenjenih vrlo opasnim, bili isključeni iz saobraćaja u Nemačkoj i tamo voženi na opravke, od kojih je druga koštala 7.000 evra.

Đurišić je protiv direktorke podneo tužbu za mobing, između ostalog, zbog toga što mu je oduzela liniju za Nemačku, a kasnije i vožnju u domaćem saobraćaju. Erdelj je pre otkaza bio smenjen sa funkcije šefa radionice i tehničkog pregleda.

- Nismo nikad imali nijednu prijavu zbog nerada ili povrede radne discipline. Posle otkaza, koji nam je uručen 26. februara, bio nam je zabranjen ulazak u preduzeće, i tek na intervenciju advokata i u pratnji obezbeđenja preduzeća, uspeli smo da preuzmemo radničke knjižice i razdužimo službene legitimacije. Sve je učinjeno da budemo maksimalno poniženi - kaže Erdelj.

Aleksandar Đurišić i Mirko Erdelj Foto Z. R.


Direktorka je u rešenju o otkazu napisala da su sindikalci zloupotrebili položaj i prekoračili ovlašćenja, jer njihovi sindikati nisu doneli odluku ni da se peticija donese, ni da se prosledi Ministarstvu. Đurišić i Erdelj to negiraju, naglašavajući da direktorka po zakonu nije smela da potpiše otkaze bez obaveštavanja sindikata.

- U Inspekciji rada ocenjeno je da su otkazi nedopustivi i po Zakonu o zaštiti uzbunjivača, po kojem i neko ko je anoniman može ukazati na propuste u preduzeću, a mi smo to učinili pod punim imenom i prezimenom - predočava Đurišić.

PODRŠKA SINDIKATA SRBIJE

IZ Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) stigla je poruka podrške Erdelju i Đurišiću, u kojoj je predočeno da je "obaveza poslodavca da omogući nesmetan sindikalni rad i sindikalno organizovanje, svidelo se to ili ne rukovodstvu bilo kog preduzeća".

- Zakon je na strani oštećenih sindikalnih predstavnika i nadamo se da će uz pomoć korektnih advokata biti vraćeni na posao uz pripadajuće obeštećenje za vreme prisilne sprečenosti za rad - poručeno je iz SSSS.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije