Grupa ikonopisaca i freskopisaca iz Jagodine osnovala je udruženje sa ciljem unapređenja i razvoja tradicionalnih vrednosti ikonografije, kroz slikanje ikona, kome su dali ime "Zograf - Sveti car Konstantina".

Udruženje je pre nekoliko dana registrovano u Agenciji za privredne registre (APR) a otvoreno je za sve u Srbiji koji se bave ovim poslom profesionalno ili amaterski, rečeno je danas Tanjugu u Udruženju.

Udruženje "Zograf - Sveti car Konstantin" osnovano je sa ciljem "unapređenja i razvoja tradicionalnih vrednosti kroz slikanje ikona, organizacije kolektivnih i samostalnih izložbi ikona, organizaciju seminara, unapređenje i razvoj ikonografije", stoji u osnivačkom aktu.

Za predsednika Upravnog odbora Udruženja, izabran je slikar Dalibor Stanković a za predsednika Udruženja Bojan Aničić.

Inicijativu za osnovanje Udruženja dali su Bojan Aničić, Stefan Derikonjić, Stanoje Bogićević, Nikola Basta i Ivan Lukić.

Članovi Udruženja kažu da će iduće sedmice od grada zatražiti i prostor za rad.

"Koliko znamo, Jagodina je zbrinula sva Udruženja i verujemo i da će za nas naći adekvatan krov nad glavom", kažu u Udruženju i ističu da žele da imaju takav prostor, gde bi mogli imati i atelje i gde bi mogli organizovati izložbe radova.

Ova grupa ikonopisaca i freskopisaca, iza sebe ima na desetine oslikanih crkava u Srbiji, najviše u Braničevskoj eparhiji, ali i u Makedoniji i BiH, a freskopis su uradili i za nekoliko srpskih pravoslavnih hramova u Nemačkoj.