IAKO je od početka obnove leskovačke OŠ "Josif Kostić" prošlo više od godine, još se pouzdano ne zna kada bi njeni učenici mogli da se vrate u objekat koji je, shodno najavama s početka rekonstrukcije, trebalo da bude jedan od najmodernijih u gradu na Veternici.

U međuvremenu, nastava se odvija u drugim obrazovnim ustanovama, u postorijama za koje neki od roditelja kažu da su - neuslovne. Kako god bilo, rokovi za završetak planiranog posla su više puta produžavani, a nade roditelja i dece da će se nastava normalizovati u maju ove godine su već pale u vodu.

- Ispostavilo se da treba obaviti naknadne i nepridviđene radove, što je podrazumevalo dopunu projektne dokumentacije na kojoj se još radi - objašnjava gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. - Projekti bi trebalo da budu odobreni i nabavka za izvođenje radova raspisana do kraja marta. Ako sve bude išlo po planu i pod uslovom da ne bude žalbi na postupak javnih nabavki, završetak druge faze rekonstrukcije ove škole očekujemo krajem septembra...


PROČITAJTE JOŠ - Leskovac: Ušteda energije ostaje prioritet


Realizacija projekta se, inače, finansira državnim novcem - posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a posao je trebalo da bude okončan za 100 radnih dana. Od početne vrednosti radova, koja je iznosila oko 60 miliona dinara, stiglo se do 72 miliona, a nove procene ukazuju na to da će za završetak rekonstrukcije najverovatnije biti potrebno još oko 50 miliona dinara.

Između ostalog i zbog toga, Leskovčani na društvenim mrežama sve češće traže odgovornost nadležnih, čime je proširen spisak zahteva onih koji već nekoliko sedmica organizuju proteste na ulicama.


PROJEKTI

KANCELARIJA za upravljanje javnim ulaganjima će ove godine sa 119 miliona finansirati i potpunu rekonstrukciju, te energetsku sanaciju Turističko-ugostiteljske škole u Leskovcu. Gradonačelnik Cvetanović (na slici) je tokom sastanka sa direktorima škola povodom početka drugog polugodišta najavio i energetsku sanaciju OŠ "Vasa Pelagić", za šta će donatorski program EU PRO i lokalna samouprava obezbediti 218.000 evra.