MINISTARSTVO poljoprivrede naložilo je lovačkim udruženjima na severu Pokrajine da organizuju pojačan odstrel divljih svinja u 20 lovišta, do visine biološkog minimuma kako bi se sprečila pojava svinjske kuge iz Rumunije i Mađarske, gde je već registrovana. Odstrel treba da se sprovede na području uz granicu, na teritoriji Kikinde, Novog Kneževca, Nove Crnje, Čoke, Žitišta, Sečanja, Plandišta, Vršca, Bele Crkve i Pančeva.

Na severu Banata lov na divlje svinje uveliko je u toku, a do sada, na sreću, ni kod jednog uzorka nije potvđeno oboljenje. Inače, na području Čoke i Novog Kneževca godišnje se odstreli oko 230 divljih svinja.

- Imamo dosta odstrela i do sada nismo imali nijednu zaraženu životinju. Uzorke na analize šaljemo u Zrenjanin i Novi Sad i do sada su svi rezultati bili negativni - izjavio je Ljubomir Oluški, iz Lovačkog društva "Droplja" iz Čoke.

Predsednik Lovačkog udruženja "Perjanica" iz Mokrina Bogica Božin kaže da lovostaja neće biti tako da će se odstrel neprestano odvijati.

- U našem lovištu koje obuhvata oko 15.000 hektara neme previše divljih svinja, one povremeno dođu iz pravca Novog Kneževca, tako da će više posla imati kolege uz reku Tisu - ističe Božin.

Virus afričke kuge svinja nalazi se u organizmima divljih svinja, a kada dospe u organizam domaće svinje ona obavezno oboleva i ugine.


PROČITAJTE JOŠ - Lovci će zbog kuge odstreliti 70 odsto divljih svinja!


Otežavajuće je što se ne može tačno proceniti koja divlja svinja je obolela. Kada virus dospe u organizam domaće svinje ona obavezno oboleva i ugine. Zarazu prenose glodari, ptice, zatim krpelji, muve, obadovi, pa čak i ljudi preko obuće, odeće, vozila i slično. I pomije kao hrana za svinje su opasne. Oboljenje se sa životinja ne prenosi na ljude - objašnjava veterinar Ladislav Tomić.

BRIGA Nadležni sve čine da bolest ne pređe na domaće svinje

Veterinari smatraju da bi posebno bilo važno uhvatiti prvi slučaj pojave zaraze, kako bi se suzbilo širenje. Važno je znati i da vakcina protiv klasične kuge nije zaštita od afričke kuge svinja.

Preventivne mere u Severobanatskom okrugu preduzete su još krajem prošle godine, a predstavnici svih šest opština: Kikinde, Čoke, Novog Kneževca, Sente, Ade i Kanjiže, upoznati su sa situacijom na terenu.

- Situacija na terenu kontroliše se preko lokalnih kriznih centara. Preventivne mere podigli smo na viši nivo - ističe Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.


PRAĆENjE

- STOČARI treba da prate ponašanje svinja. Kada virus dospe u organizam, za 15 dana se pokaže oboljenje ili svinja iznenada ugine. Zaražene se grupišu, ne uzimaju hranu, dobijaju visoku temperature i naprasno uginu. Ako izdrže jedan dan sa zarazom, posle toga dobijaju crvenilo po stomaku i ekstremitetima, teturaju se i imaju visoku temperaturu - opisuje veterinar Ladislav Tomić.