Zlatovez zlata vredan

J. LEMAJIĆ

25. 02. 2019. u 08:30

Златовез злата вредан

Polaznice kursa uspešno savladale sve tehnike - Foto J. L.

Nezaposlene Subotičanke odlučile da nauče stare zanate i pronađu zaposlenje. Za mesec dana 17 žena naučilo tehnike tkanja, veza i izradu čipke

DOK traže stabilan ili posao u struci, 17 nezaposlenih Subotičanki nije sedelo skrštenih ruku već su naučile stare zanate - ručno tkanje, vez-zlatovez i izradu čipke, kako bi uz pomoć njih zarađivale za život.

Obuku je organizovala subotička filijala Nacionalne službe za zapošljavanje a za nešto više od mesec dana veštinu ručnog tkanja savladalo je sedam žena. Njih pet naučile su izradu čipke, a isto toliko vez-zlatovez.

Pročitajte još: Subotica: Sa biroa u dva projekta

Erika Rižanji je već godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U struci konfekcionara kratko je radila, a želja joj je da u budućnosti započne spostveni biznis koji će biti vezan za izradu tekstila. Obuku savladavanja tehnike vez-zlatovez, želela je da pohađa kako bi usavršila svoj talenat, koji je, kako kaže, nasledila od majke i tetke.

- Celokupno iskustvo je bilo pozitivno, obuka je bila vrlo korisna, mislim da je bilo vrhunski organizovano i da smo imali predavače koji su stvarno majstori svog zanata - priča Erika. - Do sada sam malo radila u svojoj struci, većinom neprijavljena zbog čega imam vrlo malo staža, ali bih sada volela i bilo bi lepo kad bih mogla nešto samostalno da pokrenem.

Sličnog mišljenja je i Valerija Košanji, koja je proteklih nedelja naučila sve tajne čipke, a to uopšte nije bio lak zadatak. - Bilo je trenutaka kada sam mislila da ću odustati, jer mi nije išlo, a najteže joj je bilo čipkanje slova. To nije lako, ali su nas naučili, uspeli smo - dodaje Valerija.

Sa jednom retkom vrstom čipkanja, pravljenjem nec-mreže na obuci se upoznala Melinda Gencel. To je atraktivna veština koja zahteva veliku spretnost.

Pročitajte još: Smanjen broj nezaposlenih na severu Banata

- Nikada se nisam srela sa ovom tehnikom iako se više od pola veka bavim ručnim radovima, vezem, kukičam, šijem... Kada sam započela kurs, malo sam se raspitivala na društvenim mrežama ali nije bilo materijala iz kojih bi mogao da učim - ističe Melinda, dodajući da će u svojim radovima sada imati nešto novo, što će joj možda omogućiti da ih lakše proda.

Žene su pokazale šta su naučile na kursu


OBUKA

- Tokom 150 časova, odnosno 19 dana teorijskog dela obuke, i 60 časova, odnosno 10 dana praktičnog dela obuke, naše polaznice su uspešno savladale tehnike i veštine ovih zanata, zbog toga smo im svečano uručili sertifikate i poželeli uspeh u pronalaženju daljeg zaposlenja ili otpočinjanja sopstvenog biznisa - rekla je Milena Kosović, organizatorka obrazovanja odraslih u subotičkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije