SAVREMENI HIRURŠKI ZAHVAT U KIKINDI: Kroz nos, sve do sinusa

R. ŠEGRT

21. 02. 2019. u 16:41

САВРЕМЕНИ ХИРУРШКИ ЗАХВАТ У КИКИНДИ: Кроз нос, све до синуса

Endoskopska operacija sinusa u kikindskoj bolnici Foto Rada Šegrt

Donator kupio modernu opremu, lekari dobro obučeni

PACIJENTI u Kikindi i okolini više neće morati da idu na klinike u većim gradovima radi operacije sinusa, jer se endoskopska hirurška metoda odnedavno primenjuje i u kikindskoj Opštoj bolnici. Tako je Kikinda, pored Subotice i Sremske Mitrovice, postala treći grad u Vojvodini gde se na ovaj način operišu sinusi.

Dr Lazar Sivčev, specijalista, načelnik odeljenja za ORL, kaže da su se za uvođenje ove metode lečenja sinusa pripremali već nekoliko godina, ali da su se tek nedavno stekli neophodni uslovi za njenu primenu.

- Ovakav način lečenja je vrlo komforan i za pacijenta mnogo lakši, a oporavak znatno brži. Cilj je da se sa što manje trauma postigne željeni efekat. Ranije operacije sinusa bile su dosta komplikovane, jer su se sinusi otvarali sa spoljne strane, a sada se operacija izvodi kroz nos. Suština je u tome da se otvore svi sinusi i da im se omogući normalna fiziološka funkcija. Uklanjamo i polipe iz nosa, pravimo drenažu sinusa što omogućava njihovu punu funkciju. Oporavak pacijenta sada traje samo tri dana, a posle pet dana vraća se svakodnevnim obavezama - objašnjava dr Sivčev.

Pročitajte još - Inhalacija leči sinuse

Za savremeni način lečenja sinusa, kikindski lekari pripremali su se nekoliko godina. Redovno su odlazili na seminare na VMA u Beograd i na kliniku u Gracu, u Austriji, ali dosad nisu imali svu neophodnu opremu da bi je primenili i u hirurškoj sali. Uz pomoć donatora, nedavno su se stvorili i takvi uslovi.

- Ključne instrumente imali smo u bolnici, a ostatak neophodne opreme nabavili smo zahvaljujući Rotari klubu. Sada smo spremni za endoskopske hirurške metode. Mesečno obavimo tri do četiri takve intervencije - ističe dr Sivčev.

Dr Lazar Sivčev

USKORO I POLIPEKTOMIJA

DIREKTOR Opšte bolnice u Kikindi dr Mirko Stojisavljević najavio je da će uskoro biti uvedene nove metode lečenja oboljenja materice.

- Spremni smo da radimo polipektomiju, odnosno hirurško uklanjanje polipa. Kadar je obučen, opremu imamo, čekamo samo zvanično odobrenje Ministarstva zdravlja - dodaje Stojisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije