ČLANOVI društva za negovanje tradicije "Petrus" iz Zabrege kraj Paraćina iskoristili su lepe februarske dane i uredili pešačku stazu koja od kompleksa srednjovekovnog manastira posvećenog Svetom Jovanu vodi do pećine-isposnice ispod drevnog grada. Za samo dva dana, osmorica entuzijasta su raskrčila trasu od rastinja, pa je poravnali i u donjem delu "popločali" kamenom...

- Staza je sada mnogo lakša, sa manjim usponom i bezbednija za hodanje. Pešaci će ubuduće za samo desetak minuta stizati od obale reke do podnožja stene i pećine. Nažalost, ulaz je i dalje teško pristupačan jer se nalazi u steni visokoj desetak metara, a stepenice su isklesane u samom kamenu, pa je najupornijima potrebno i malo više veštine - kaže jedan od najagilnijih članova "Petrusa" Vlada Vučković, i navodi da su sada bar očistili godinama nataloženu zemlju.


PROČITAJTE I: POSLE PET GODINA: Vrutci će poteći iz slavina


Podseća i na to da je po istorijskim izvorima upravo u ovoj pećini bila isposnica monaha sinaita (isihasta) i njihovih učenika koji su u 14. veku došli sa Svete Gore i u crničku malu Svetu goru preneli sve elemente liturgije...

U kanjonu Crnice - od izvora ove reke u Sisevcu, do ispod drevnog grada Petrusa - nalaze se ruševine čak deset manastira, a da je ova pećina zaista bila isposnica potvrđuju i ostaci zida sa leve strane ulaza, te ostaci opeke sa ornamentima kojima je bila popločana manja crkva u unutrašnjosti. U pećini se, saznajemo, još mogu pronaći ostaci keramike i kamen ručno isklesan pod pravim uglom, koji je u istočnom delu, najverovatnije, služio kao oltar.

Iako pećinu kod čuvenog srednjovekovnog utvrđenja spominju i istoričari poput Kanica, odnosno Milićevića, za naučnu potvrdu su neophodna obimnija arheološka iskopavanja.


START


SEZONA pešačenja prelepim zabreškim krajem, odnosno kanjonom Crnice je otvorena 10. februara, a "Stazom petruških monaha" su - kao 72. organizovana grupa, kako stoji u evidenciji društva "Petrus" - prošli i planinari paraćinskog "Javorka".