Subotica: Papreno do vozačke

J. LEMAJIĆ

ponedeljak, 18. 02. 2019. u 10:15

Суботица: Папрено до возачке

Mininalna cena časa za obuku propisana zakonom - Foto Arhiva VN

Zašto je polaganje ispita za dobijanje dozvole u subotici među najskupljima u Srbiji. Obuka u proseku 90.000 dinara, oko trećinu skuplja nego u Beogradu

DA bi seo za volan putničkog vozila, Subotičanin, ukoliko već ne poseduje dozvolu za motocikl, mora da plati u proseku oko 90.000 dinara, što je mnogo skuplje nego u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Građani sve češće negoduju zbog toga, tvrdeći, ruku na srce sasvim opravdano, da je životni standard Subotičana mnogo niži od beogradskog, ali i da su prestoničke ulice mnogo komplikovanije za vožnju.

- Polaganje vozačkog ispita za B kategoriju u Subotici, kada se saberu svi troškovi, košta 94.000, a na primer u Novom Sadu 80.000, dok u Beogradu neverovatnih 65.000 - komentariše naš čitalac Milan B. - Ispašće da nam se više isplati da svoje dete pošaljemo u Beograd, platimo mu sobu i tamo uplatimo polaganje za vožnju. Em će nas izaći jeftinije, em će naučiti da vozi u velikom gradu.

Pročitajte još: AUTO-ŠKOLE PODIGLE CENE: Čas vožnje skuplji za 400 dinara

Upoređujući cenovnike auto-škola, videli smo da teorijska obuka od 40 časova u Subotici košta 16.000 dinara, koliko je i u Novom Sadu, dok je u Beogradu od 11.200 pa naviše. Najveća stavka u polaganju vozačkog ispita je praktična obuka, te 40 časova na severu zemlje košta 64.000, u Srpskoj Atini 56.000, a u prestonici od 40.000 dinara pa naviše.

- Razlika u ceni jeste znatna, ali verujte, Subotica je najbolje organizovala ovu delatnost i auto-škole su proračunale koliko je zaista potrebno za obuku vozača - kažu u Udruženju auto-škola pri Privrednoj komori Srbije. - Zakonom je propisana minimalna cena časa praktične obuke koja je 1.000 dinara, ali je realna cena 1.850 dinara. Sve ispod toga ide na štetu kandidata, a ona se ogleda u kvalitetu obuke - časovi traju kraće, neretko po 20 minuta, uče da voze na automobilima starim 20 i više godina, a onda sednu u roditeljska novija kola i ispadne haos... U Beogradu je loša borba za tržište i nije dobro rešenje snižavati cene nauštrb onoga što kandidat treba da dobije. Iako svi gledamo novac, cene obuke u Subotici su realne, a uslovi zaista dobri.

RAZNOLIKE CENE I TESTOVA

CENE samog polaganja su šarolike, te u Subotici treba platiti po 2.500 dinara za testove i vožnju, u Novom Sadu po 5.000, a u Beogradu 3.000 do 4.000 dinara. Tome svemu, treba dodati i polaganje za pružanje prve pomoći, kao i takse.