DOMAĆE i inostrane kompanije, koje već nekoliko godina posluju u Rumi, uveliko proširuju svoje proizvodne pogone ili su tako nešto najavile u skorijoj budućnosti. Jer, investitori ne kriju to da su veoma zadovoljni i veći deo poslova obavljaju za izvoz, a jedino su zabrinuti za radnu snagu koje u ovom delu Srbije, jednostavno, nema!

Pritom, Ruma je u veoma kratkom vremenskom periodu pokrenula investicioni ciklus u čak dve svoje industrijske zone, do radnog mesta je došlo gotovo 4.000 ovdašnjih ljudi, a u varošici sa oko 55.000 stanovnika se u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi još 3.000 onih koji čekaju angažman.

Pročitajte još: U Rumi posao traži radnike

- Uspeli smo da nezaposlenost smanjimo ne samo na našoj, već i na teritoriji komšijskih lokalnih samouprava. Tako u Rumi radi oko hiljadu ljudi iz Sremske Mitrovice, iz Iriga ovde na posao dolazi njih 150, a tu je i radna snaga iz Pećinaca - objašnjava načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

Ipak, perspektiva nije blistava uprkos tome što je kinesko-danska kompanija "Heltker Jurop" počela da gradi treći proizvodni pogon za izradu dušeka i jastuka od memorijske pene. Trenutno zapošljavaju 600 radnika, a traže još 300... I francuski "Hačinson", koji u proizvodnji gumenih delova za auto-industriju već angažuje 1.400 ljudi, završava treću halu i traži 200 radnika... Proširenje pogona je najavio i britanski "Albon" kojem će za proizvodnju klipnjača, pored postojećih 200, biti potrebno još toliko zaposlenih... Tu je i jedna domaća firma čija je delatnost proizvodnja gornjih delova obuće, a za rad u hali, čija je izgradnja pri kraju, biće i njima potrebno 200 ljudi...

Pročitajte još: Ruma: Ulaganja vidljiva već golim okom

- Kada kompanije završe najavljene pogone, ovde će biti neophodno bar još hiljadu radnika, a mi ne znamo gde će ih pronaći. Struktura kadrova u evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ne može da zadovolji potrebe konkursa, pa će investitori po svemu sudeći radnu snagu morati da dovode i izvan Srema - procenjuje Ljubišić, i podseća na to da su mnoge firme već prinuđene da posebno organizuju i prevoz zaposlenih.

Na kraju, o tome da među Sremcima više gotovo da i nema kvalitetne radne snage svedoči i činjenica da je nemačka kompanija "IGB automotiv"" za pogon u Inđiji već počela da traži kadrove u Đurđevu, Titelu...

Detalj iz pogona francuskog "Hačinsona"


STANOVI

POKRETANjE privrede i otvaranje novih radnih mesta je dovelo do povećane gradnje u Rumi, pa investitori zadovoljno trljaju ruke jer stanove prodaju unapred, još pre nego što neimari prionu na posao. Pritom, za kvadratni metar treba izdvojiti od 500 do 850 evra.