SLAVOLjUB Dobrosavljević iz Donjeg Štiplja i njegov kum Slobodan Aleksić, koji je na privremenom radu u Australiji, imaju najveći zasad borovnica u Pomoravskom okrugu. Oni su pre tri godine na dva hektara zasadili visokožbunastu američku sortu đuk, koju su uvezli iz Holandije, postavili protivgradnu mrežu i sistem za navodnjavanje "kap po kap", a završavaju i gradnju objekta za radnike s kupatilom i kuhinjom. Prošle godine ubrali su prvi rod od oko 800 grama po stabljici, odnosno dve i po tone borovnice. Ove godine očekuju oko sedam tona roda, a na jesen će borovnice zasaditi na još hektar.

- Oko borovnice ima mnogo posla od februara do početka jula kada se završava branje. Upravo smo počeli da orezujemo stabljike i da postavljamo špalire, jer je reč o sorti koja može da dostigne preko dva metra. Potom ćemo dodavati borovu piljevinu i đubrivo, tokom cvetanja treba da prskamo tri puta, ručno da plevimo travu između stabljika i da je kosimo između bankova. Berba počinje u junu i trajaće mesec dana, jer plodovi stižu sukcesivno - kaže Slavoljub.

Sav prošlogodišnji rod prodali su direktno jednom hladnjačaru, koji je unapred rezervisao i sav ovogodišnji rod. Otkupna cena od pet i po i šest evra po kilogramu bila je odlična, pa Slavoljub kaže da je borovnica voće koje je najisplativije.

Pročitajte još - Borovnice iz Grocke na trpezi i u Dubaiju

- Cena pojedinih voćaka bila je toliko niska, da ga proizvođači nisu ni obrali, jer nisu mogli da izvuku uloženo. Srećom, u Srbiji je velika jagma za borovnicom, jer stižu u junu kada je gotovo nema u Evropi - ocenjuje Slavoljub.

Parcela na kojoj su borovnice "pod konac" ima idealan položaj, jer je okrenuta ka jugoistoku, ruže vetrova su odlične, nema bolesti, zemljište zadovoljava sve kriterijume za uzgajanje borovnice, što je Slavoljub utvrdio analizom zemljišta na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i na Institutu za zemljište u Beogradu.

Jedini problem predstavljaju kune, koje, iako je parcela kompletno ograđena, preskaču žicu i grizu creva sistema za navodnjavanje.

Borovnice, foto N.Skenderija

TRI RADNIKA REŽU

BOROVNICE će orezivati tri radnika čitavih mesec dana. Kada budu zrele za branje, Slavoljub će angažovati dvadesetak radnika.

- Prošle godine sam brala sa kćerkom i prezadovoljna sam, jer je dnevnica bila 2.000 dinara, uz obezbeđen doručak i ručak. Radila sam u pekari, ali ovde mi je mnogo lepše, jer sam na čistom vazduhu. Sada učim i da ih orezujem - kaže Marija Aksentijević iz Jagodine.