UČENICI Poljoprivredne škole "Vršac" ove godine će prvi put raditi analize uzoraka vina i rakije, pristiglih na prestižno takmičenje, koje ta obrazovna ustanova već 27 godina organizuju na dan svoje i slave svih vinara i vinogradara - Svetog Trifuna. To im je omogućeno zato što je školska laboratorija od lane opremljena aparaturom za ispitivanje ovih alkoholnih pića.

Kod vina će se raditi hemijske i organoleptičke, a kod rakije samo organoleptičke analize, što zahteva dosta vremena. Zato je i rok za dostavljanje uzoraka bio 1. februar.

- Radićemo analizu ukupnih kiselina, ukupnog sumpor-dioksida i slobodnog sumpor-dioksida, kao i određivanje sadržaja alkohola u vinu. Sve to nije teško, a đacima će mnogo značiti u praktičnoj nastavi, kao i za maturski ispit - kaže Nina Dimić, nastavnica stručnih predmeta.

PROČITAJTE JOŠ - Loznica: Radionice umesto nastave

Ove analize predstavljaju najkompletnije i jedne od najrelevantnijih ocena kvaliteta vina i rakija u širem regionu, zbog čega se svake godine povećava broj učesnika.

- Sada je pristigao rekordan broj uzoraka, više od 170, od čega je devedesetak rakija od voća, tridesetak od grožđa, a ostalo su vina. Učestvuju proizvođači iz cele Vojvodine, delimično i iz ostalih delova zemlje, a prvi put smo dobili uzorke i iz Mostara, što znači da polako postajemo više od republičkog takmičenja - ističe direktor Srđan Kliska.


NAGRADE

NAJSUPEŠNIJI proizvođači biće nagrađeni 14. februara, kada će u školskoj hali biti priređena izložba vina i rakije od voća i grožđa.