POSTROJENjE za prečišćavanje vode spremno je za rad. Voda odgovara svim propisima iz uredbe o higijenskoj ispravnosti. Podnet je zahtev za dobijanje upotrebne dozvole i očekujemo da se ova tema više neće zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, saopštili su iz beogradske "Grupe Zilio".

Ovaj član konzorcijuma investitora zrenjaninske fabrike vode, reagovao je povodom informacije lokalne građanske inicijative "Zajedno za vodu" o hemijskoj neispravnosti ovdašnje česmovače. Analize uzoraka koju su oni obavili u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, pokazale su da u "prečišćenoj" vodi koja teče iz slavina u domaćinstavima ima dvostruko više arsena od zakonom dozvoljenog.

"Grupa Zilio" energično odbacuje ovo uzorkovanje. Naziva ga diletantskim i nemerodavnim, nudeći dokaze iz zrenjaninskog i beogradskog Zavoda za javno zdravlje i jedne akreditovane laboratorije, koji su mesec i po ispitivali vodu. Ove analize potvrđuju da je voda na mestu gde se iz postrojenja ispušta u gradsku mrežu potpuno ispravna. Investitor daje još jedno pojašnjenje.

- Mi kao firma koja vrši uslugu prečišćavanja ne možemo da garantujemo kakav će kvalitet vode biti kod krajnjih korisnika, jer ne znamo stanje gradske mreže, a nju održava JKP "Vodovod i kanalizacija" - ističe Nenad Obradović iz "Grupe Zilio", očekujući skorašnji tehnički prijem objekta i dobijanje upotrebne dozvole od gradskih vlasti.

Pročitajte još - Zrenjanin: Arsen opet u čaši?

Povodom analiza koje su se pojavile u javnosti, a koje su, kako u JKP ocenjuju, unele nemir među građane, iz ovog javnog preduzeća apeluju na suzdržavanje od širenja dezinformacija.

- I pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, i dalje je na snazi zabrana za piće. Dok je tako, svaka polemika o njenom kvalitetu je izlišna - kaže porparol JKP Siniša Gajin, sugerišućI da se prepusti stručnjacima i nadležnim institucijama da posao privedu kraju i omoguće Zrenjanincima što pre zdravu vodu.

Nenad Obradović

PROVERAVA SE NEKOLIKO MESECI

DA je još dug put do ukidanja zabrane korišćenja česmovače, potvrđuje izjava dr Saše Petkovića iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin. Pre odluke inspekcije potrebno je, kaže, nekoliko meseci raditi analize da bi se dobile jasne procene o njenoj ispravnosti.