LOŠE privatizacije manjih, ali i gigantskih preduzeća - koje su tokom minule dve decenije na ulici ostavile više od 10.000 radnika, kao i nemogućnost zaposlenja u privredno i ekonomski devastiranom gradu - doprineli su tome da se brojni Kraljevčani poslednjih godina sve više okreću kocki i igrama na sreću, kao potencijalnom "izlazu" iz teške finansijske situacije.

Pročitajte još: "Siguricama" opelješili kladionice

Ali, osim tradicionalnih lutrija, lotoa, binga i takozvanih "greb-greb" srećki, svakodnevica u gradu na Ibru su postale najpre razne tombole i kockarnice sa automatima, a zatim i sve popularnije sportske kladionice kojih danas - samo u strogom centru Kraljeva - ima tridesetak.

- Stalne mušterije su i mladi, i stariji, muškarci i žene koji u našem lokalu svakodnevno provode i po desetak sati kladeći se na sve i svašta, uključujući i takozvani grčki "kino", što je nešto poput binga - kaže Aleksandra iz jedne od najpopularnijih kraljevačkih kladionica.

I, dok jedni sanjaju o pozamašnom dobitku kojim će rešiti sve probleme, drugi tvrde da se radi samo o zabavi i "ubijanju" slobodnog vremena kojeg imaju napretek...

- Firma mi je završila u stečaju, a ja na ulici i, dok čekam odlazak u inostranstvo gde ću raditi kao vozač, zabavljam se u kladionici. Ne ulažem mnogo, odigram dva-tri tiketa dnevno i verujem da sam ipak "u plusu" - kaže jedan sredovečni Kraljevčanin.

Kako god bilo, opšta besparica ne utiče na pad prometa u kladionicama. Naprotiv, pazari su se povećali...

URBANE LEGENDE

URBANA kladioničarska legenda "kaže" da je izvesni kraljevački penzioner, odigravši tiket po prvi put u životu, pogodio čak šest neočekivanih "prelaza" i na uloženih 100 dinara dobio milionski iznos! S druge strane, navodno je jedan poznati ovdašnji privatnik sredinom prošle godine izgubio nekoliko hiljada evra kladeći se da će Liverpul pobediti Real u finalu fudbalske Lige šampiona. Utakmica je, na njegovu žalost, završena rezultatom 3:1 u korist Madriđana.