NAKON fudbalskog putešestvija po Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Nemačkoj, talentovani fudbaler Bane Dačević (24), diplomirani ekonomski menadžer, sa svojom izabranicom Tatjanom (21), svetla velegrada je zamenio za život u selu Ponikve iznad Čajniča, gde je oformio stado od 100 ovaca.

- Suviše sam rano iz čajničkog kluba Stakorina krenuo u fudbalsku pečalbu, u kojoj sam sazreo u uverenju da je fudbal rudarski posao sa "sedam kora". Iako sam imao ponuda, kao izraziti levak, da nastavim fudbalsku karijeru, prioritet mi je bila škola odnosno povratak u Čajniče na dedovinu, u selo Ponikve na 1.000 metara nadmorske visine, a udaljeno 10 kilometara od centra Čajniča, gde mi žive i rade roditelji - kaže, za, "Novosti, Bane Dačević, rođen na Badnji dan pre 24 godine.

Pročitajte još: OVČAR I MUZIČAR IZ SIRIGA PORUČUJE: Ako želiš novce, gaji ovce

OTAC Ilija već tri mandata obavlja dužnost predsednika SO Čajniče, a majka je medicinska sestra u Domu zdravlja u Čajniču.

- Bane je još u ranom detinjstvu iskazivao veliku ljubav prema životu na selu i svaki trenutak slobodnog vremena provodio je kod dede i baba u Ponikvama. Nije mu stran seoski život, pa sa lakoćom odgaja stado od 100 ovaca, koje su sada u periodu jagnjenja. On i Tatjana su nabavili i koze, drže i 20 kokošaka, brinu i o šarplanincu, i na moju veliku radost, uživaju u seoskoj idili. Verovatno ćemo ubuduće malo više pomagati supruga i ja, pošto je Tatjana pred porođajem - kaže Ilija Dačević.

DO ovog trenutka Bane nije dobijao nikakve podsticaje za oformljeno stado, a pravo na to će imati tek sada, kada je dostigao broj od 100 ovaca.

Selo Ponikve, iznad Čajniča, na 1.000 metara nadmorske visine


Pročitajte još: Ovca ojagnjila četvorke

U pasivnim krajevima kakvo je Čajniče, gde je nekada živelo 9.000 stanovnika, a sada upola manje, Bane i Tatjana su svetla tačka na kraju tunela i putokaz za mnoge mlade, koji su bez zaposlenja, u ovoj, izrazito nerazvijenoj opštini. Za farmerski život kakav nudi Čajniče sa svojom konfiguracijom, na granici sa Pljevljima, Pribojem, Rudom i Goraždem moraju se pronaći podsticajna sredstva za rad, kakva se sada nude samo malinarima, ali ne i stočarima.

FOČANKE

DVA Banetova starija brata žive u Americi, odnosno u Banjaluci, srećno oženjeni, baš kao i on sada...

- Izabranica moga srca je Fočanka Tatjana, a i otac Ilija se oženio Fočankom, mojom mamom Slavicom, koja mu je rodila tri sina - kaže novopečeni ovčar u Ponikvama.