PET godina posle pojave toksičnih cijanobakterija i izbacivanja akumulacije Vrutci iz sistema vodosnabdevanja, završena je rekonstrukcija Fabrike vode "Petar Antonijević" u Užicu, a gradska vlast je najavila da će se Ere za 25 dana vratiti korišćenju pomenutog jezera za vodosnabdevanje.

U dogradnju, rekonstrukciju i tehnološko osavremenjivanje fabrike vode Vlada Srbije uložila je 650, a Grad Užice dodatnih 60 miliona dinara, posao je završen za dve godine, čime su se stekli uslovi za povratak na pomenuto vodoizvorište.

- Uz pomenuti iznos, užički "Vodovod" je uložio još 50 miliona dinara, a Grad Užice 20 miliona dinara u dodatne nephodne radove. Započinjemo aktivnosti koje će trajati 25 dana, vrutačka voda će biti analizirana posle prolaska kroz novi tehnološki proces. Biće rađene osnovne i takozvane velike analize vode.

To znači da će u jednom trenutku, do zvanične potvrde o ispravnosti vode, ona biti tehnička odnosno sanitarna, a oko 50.000 građana će u periodu od deset dana, za piće koristiti flaširanu i vodu iz cisterni - najavio je gradonačelnik Tihomir Petković, ističući da će o vremenu puštanja sanitarne vode korisnicima, svi građani će biti pravovremeno obavešteni.

Jezero Vrutci, nadomak Užica, i dalje je kontaminirano toksičnim cijanobakterijama, njihova koncentracija u vodi tokom godine varira od minimalne - do perioda kada se celo jezero dobija crvenu boju, karakterističnu za cvetanje alge cijanobakter. Osim planova "na papiru", ništa značajno nije urađeno na sanaciji ovog vodoizvorišta i njegovog sliva, pa u svakom trenutku kvalitet vode u jezeru zavisi od "više sile".

Tihomir Petković


PROČITAJTE JOŠ: PO STARIM CENAMA: Bez poskupljenja vode do daljeg


VELIKA ANALIZA

- ZAVRŠENA je takozvana velika analiza sirove vode na Vrutcima. Na mestu vodozahvata, odakle uzimamo vodu, nema algi, pokazalo se da je ona odličnog kvaliteta. Zato sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da ćemo se za 25 dana vratiti jezeru Vrutci za vodosnabdevanje grada - istakao je Petković. - Građani treba da znaju da su zaštićeni, zato je ceo postupak složeniji i traje duže. Nijednog trenutka građani neće biti u opasnosti zbog vode koju isporučuje rekonstruisana fabrika.